2019/02/06

Kysymyksiä yrittäjyydestä, osa 2

Kymmenen kuukautta yrittäjänä on nyt vierähtänyt ja halusin palata teidän loppuihin IG storiesiessa esitettyihin kysymyksiin yrittäjyydestä. Aikaisemmissa postauksissa Ajatuksia yrittäjyydestä sekä Puoli vuotta yrittäjänä kerroinkin tarkemmin, miten yrittäjänä on lähtenyt menemään, mikä on yllättänyt, mitä olen päässyt tekemään sekä mitä kannattaa ottaa huomioon yritystä perustettaessa. Huomaan selkeän muutoksen parempaan omassa rauhallisuuden tunteessa tulevaisuutta kohtaan tässä kuukausien aikana. Vaikka toki edelleenkin yrittäjyys on ajoittain vuoristorataa, niin ylä- ja alamäet eivät enää ole niin merkittäviä kuin alussa – voi keskittyä vain tekemiseen, eikä aika kulu omien tunnemyrskyjen tyynnyttelyyn.


Miten kauan kesti valmistautua yrittäjyyteen?

Olin valmistautunut yrittäjyyteen alitajuisesti varmaan jo blogini perustamisesta lähtien. Haaveissani siinti ajatus, että joku päivä elättäisin itseni blogilla ja muulla luovalla tekemisellä – en kuitenkaan rehellisesti sanottuna koskaan uskonut, että tämä haave toteutuisi. Muulta osin varmaankin ihan käytännön tasolla aloin valmistautumaan noin vuotta ennen säästämällä itselleni puskuria siltä varalta, että jos tekisin rohkean päätöksen hypätä palkkatöistä yrittäjyyteen. Olin tietyllä tavalla tietämättäni pedannut töiden ulkopuolisella tekemisellä (bloggaamisella) yrittäjyyttä jo vuosia ja olemassa oleva näkyvyys sekä yrittäjyyden osa-alueet olivat jo olemassa, ennen kuin jäin täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Muut käytännön toimet liiketoimintasuunnitelmasta starttirahan hakemiseen meni kuitenkin ihan parissa viikossa.


Mistä saa hyvän kirjanpitäjä?

Hyvää kirjanpitäjää huhuilisin ihan vaikka yrittäjille tarkoitetuissa Facebook-ryhmissä, mutta niin tai näin – tärkein vinkkini aloittavalle yrittäjälle on, että ota heti kirjanpitäjä, kun perustat yrityksen! Kirjanpitoon erikoistuneella henkilöllä on tietoa kaikesta vähennyksistä ALVeihin ja hänen kanssa teidän on mahdollista tavoitella sinun yrityksesi näkökulmasta taloudellisesti tuottavin tapa toimia. Kirjanpidon voi periaatteessa tehdä itsekin, varsinkin, kun kyseessä on toiminimi, mutta en suosittele sitä, sillä harvalla on sitä ns. sisäpiiritietoa kaikista vähennyksistä ja muista hyödyistä, joita yrittäjä saa kirjanpitäjää käyttämällä.


Täytyykö alveja maksaa ja milloin?

ALV eli arvonlisävero on laskun päälle lisättävä summa, joka on yleisimmin 24% laskusta. Tämä summa ei ole yrittäjän omaisuutta, vaan maksetaan valtiolle joko kerran kuussa, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa. ALVia pitää maksaa (ja tietysti myös laskuttaa) silloin, kun liikevaihto ylittää 10t euron rajan. Mikäli liikevaihto jää 10-30t väliin, on yrittäjän mahdollista saada ALV-huojennuksia toiminnastaan, eli parhaimmillaan ALVeja saa jopa pitää itsellään. Tämä on syy, miksi itse kannustan liittymään ALV-rekisteriin heti, kun yrityksen perustaa.


Koetko yrittäjyyteen liittyvän byrokratian olleen niin vaikeaa, miltä aluksi tuntui?

En todellakaan, se on itseasiassa todella helppoa, kun perusasiat oppii ja tuntuu, että jatkuvasti oppii myös lisää. Itse tulen vaihtamaan liiketoimintani tänä vuonna Oy-muotoon, jolloin tulee varmasti uusia kiemuroita matkaan, mutta onneksi kirjanpitäjä on niissä avuksi! Nämä ovat niitä asioita, jotka tuntuvat aluksi todella vaikeilta, mutta loppujen lopuksi paljastuvat yksinkertaisiksi.

Kuvat Camilla Bloom

Voitko nauttia samalla tavalla elämästä yrittäjänä kuin palkkatöissä ollessa?

Molemmissa on toki puolensa – palkkatöissä ei ole vastuussa kaikesta ja vapaa on useimmiten ihan oikeasti vapaata. Yrittäjällä työ ja vapaa menee helposti sekaisin, eikä varsinkaan alussa (eikä aina oikein vieläkään) ole helppo vetää rajaa työ- ja vapaa-ajan välille. Toisaalta tämä vapaus on myös se hienoin osuus – voi määritellä aikataulunsa miten haluaa, pitää väsyneenä vapaapäivän ja paahtaa enemmän silloin kun on virtaa. Siinä mielessä yrittäjänä on mahdollista nauttia yhtä paljon tai jopa mielestäni enemmänkin muusta elämästä, kunhan löytää tasapainon työn ja vapaan välille. Itse olen pyrkinyt pitämään viikonloput sekä illat vapaana, mutta toki välillä työt venyy niidenkin puolelle.

Mikäli teillä herää lisää kysymyksiä yrittäjyyteen liittyen, niin vastaan niihin mielelläni!

Share:

3 kommenttia

  1. Kiitos tästä, tällaisista aiheista on aina mukava lukea. Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
  2. Hyvä vinkki tuo varmasti, että heti ottaa kirjanpitäjän. Minun tuttavani on suunnitellut, että alkaisi laskuttaa niin, että ryhtyy kevytyrittäjäksi. Eli siis laskutuspalvelun kautta hoituu nuo byrokraattiset hommat. Kiinnostava postaus, kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig