Olen aikaisemminkin täällä blogin puolla kertonut, että nukun mukavasti Hästensin Superia sängyllä, jonka saapumisesta kirjoitin pari vuotta sitten täällä. Sängystä tulee aina silloin tällöin kyselyjä, joten ajattelin tarkemminkin kirjoittaa kokemuksiani tänne. Kävin Hästensin tehtaalla Ruotissa noin vuosi sitten vierailulla ja näin ollen pääsin tarkemmin perehtymään sängyn valmistamisen vaiheisiin.
Olisi kliseistä aloittaa kirjoittamalla, että nukumme kolmanneksen elämästämme, mutta se on nyt vain on fakta, jota on hankala kiertääkään. Siksi ainakin itse koen, että hyvään sänkyyn panostaminen on suoraan elämänlaadun vaalimista. Jos saisin valita yhden huonekalun, johon sijoittaisin rahani kiinni, olisi se ehdottomasti sänky. Mikään ei ole raskaampaa, kuin aloittaa päivä huonosti nukutun yön jälkeen.
Hästensin sängyt valmistetaan puhtaista luonnonmateriaaleista, kuten pellavasta, villasta, puuvillasta ja hevosen jouhesta. Sen lisäksi että nämä materiaalit ovat todella hengittäviä, ovat ne myös luonnonmukaisia ja näin ollen sängyssä on tietty rauhan tunne, jota keinomateriaaleista valmistetussa vastaavassa on mahdoton saada.
Hyvässä sängyssä maksaa, ei pelkästää materiaalit ja tuotekehitys, joka käytetään nukkumismukavuuden tutkimiseen, mutta myöskin käsityö, joka näkyy sängyn viimeistelyssä. Hästens antaa 25-vuoden takuun jousistolle ja sängyn rungolle, joka merkitsee todella pitkää käyttöikää.
Mites ne omat kokemukset sitten? Itse koen, että uneni on nykyään levollista ja herään aamulla pääsääntöisesti hyvin levänneenä. Toki omaan myöskin kohtalaiset unenlahjat, eli tälläkin on tietysti osuutta asiaan. Erityisesti kesähelteillä Hästensin sänky on vakuuttanut hengittävyydellään, sillä en tiedä mitään kamalampaa kuin kuumassa sängyssä pyöriminen.
Hästensin jousisto on kohtalaisen napakka ja koska itse tykkään pehmeästä sängystä, valitsin Hästensin myötäävimmän runkopatjamallin Superian medium-kovuudessa. Jälkeen päin ajatellen, kovuus olisi voinut olla jopa soft eli pehmein versio. Kovuuksia löytyy neljää erilaista ja myyjä ohjaa oikean kovuuden valitsemisessa. Päätös kannattaa kuitenkin tehdä oman kehon fiiliksen mukaan, sillä itse on siinä omat nukkumistottumukset tietäen paras asiantuntija.
Vaikka Hästensin verhoilu on puuvillaa ja omakin sänky vaaleaa sellaista (beigeruutu, entinen hopearuutu), on runko säilynyt yllättävän puhtaana. Petauspatjaa suojaamaan kannattaa hankkia petauspatjansuoja, jonka voi sitten tarpeen tullen pestä koneessa. Itse petauspatjahan ei ole pestävä, ja se suositellaankin vaihtamaan n. 7-10 vuoden välein.
Paljon on käyty keskustelua siitä, alkavatko luonnomateriaalit ajan kanssa haisemaan ja voin vakuuttaa, että sänky ei tuoksu parin vuoden jälkeen miltään -korkeintaan häivähdykseltä puuta ja puuvillaa. Ja hevosenjouhiin kohdistuva allergia sitten? Kaikki materiaalit on niin hyvin käsiteltyjä ja puhdistettuja, että tähänkään pelkoon ei ole aihetta. Puhdistuksessa käytetään kuulemma samaa menetelmää, jolla mm. kirurgin veitset puhdistetaan ennen leikkausta. Olen itse hevosille allerginen (ainoastaan allergialääkkein toteutettu maastoratsastus onnistuu) ja varmasti materiaaliin jo reagoinut, jos aihetta olisi.
Nukkumismukavuuden viimeistelee tietysti vielä muhkeat untuvapeitot ja -tyynyt sekä miellyttävät vuodevaatteet, joita myöskin löytyy Hästensin valikoimista. Hästensin vuonna 1852 alkaneeseen tarinaan voi perehtyä tarkemmin yrityksen sivuilla ja jos oma sänky on haaveissa, niin lähimmän Hästens -myyjän löydät täältä.
Millaisia ajatuksia sinussa Hästensin sängyt herättävät?
/ Visiting Hästens factory in Sweden.
Ihana Hästens-postaus.
VastaaPoistaItse tuli hankittua noin nelisen vuotta sitten Hästensin Auroria jenkkisänky.
Voiko olla parempaa sänkyä? Ei todellakaan. Mikään ei voita omaa Heppa-sänkyä. <3
Aluksi olin kuitenkin hyvin skeptinen valmistuksessa käytetystä hevosen jouhesta, kun olen äärimmäisen allerginen hevosille. Perehtyminen asiaan kumosi luuloni täysin.
En vaihtaisi vuodetta enää mihinkään muuhun. Panostimme nukkumisen laatuun ja se kannatti. =)
Vinkki muillekin "Heppan" omistajille:
Vuodetekstiilien vaihdon yhteydessä käärin aina petauspatjan rullalle päivän ajaksi ja annan näin hevosen jouhille uutta puhtia pysyä kuohkeana ja ilmavana pidempään.
Ihanaa aurinkoista syysviikonloppua,
Mirella
Kiitos Mirella ja kiva kuulla hyviä kokemuksia! Tuo petarin rullailu onkin hyvä vinkki, sillä materiaalit painuvat jonkinverran käytössä! :)
Poista