2018/05/30

Kesävinkit ja lentopäästöt

Viime aikoina ei ole voinut välttyä huomaamasta blogeissa käytyä vastuullisuuskeskustelua, erityisesti koskien lentomatkustamisesta aiheutuneita päästöjä. On mielestäni hienoa, että sosiaalisen median vaikuttajat ottavat nykyään kantaa moniin eettisiin, kysymyksiä herättäviin ilmiöihin sekä kokevat myös ehkä painetta toimia ekologisemmin (kuten esimerkiksi Aamukahvilla Henriikka sekä Homevialauran Laura aiheesta ovat aiemmin kirjoittaneet).


 Lentopäästöt ovat tulleet ajankohtaiseksi, sillä nykyisillä hinnoilla lentäminen on todella edullista ja monet luonnollisesti hyödyntävät tätä mahdollisuutta matkustella runsaasti. Lentäminen ja kauas matkaaminen ovat kuitenkin kaikessa ihanuudessaan ympäristöä runsaasti kuormittavaa toimintaa ja siksi on kehitetty menetelmiä, joilla lentopäästöjä voi kompensoida. Maksamalla tietyn summan voit keventää hieman omaatuntoa lentämisestä aiheutuneista päästöistä, mutta itse koen, että yksi vielä tehokkaampi keino on rajoittaa ulkomaille matkailua ja miettiä, miten voisi nauttia lomasta vaikka ihan kotimaassa.


Tunnustan, että olen keskimäärin itsekin lentänyt vuoden aikana ainakin kolme kertaa, mutta ajattelin, että tänä vuonna voisimme vähentää ulkomaanmatkoja ja tehdä kesälomareissun meriteitse Ruotsiin sekä mahdollisesti yhden ulkomaanmatkan myöhemmin syksyllä. Koen, että myös Suomessa on paljon kivaa kesätekemistä, erityisesti nyt, kun helteet ovat hellineet meitä jo toukokuussa ja koko kesä on oikeastaan vielä edessäpäin. Halusinkin koota teille hieman vinkkejä siihen, miten lomasta ja kesästä voi nauttia kotimaassa.


& Kaivopuiston ranta on varmasti yksi kauneimmista paikoista Suomessa kesäaikaan. Rannan varrelta löytyvät niin jäätelökioskit, kahvilat, sekä saariston lähistöllä liikkuva vene, jolla pääsee esimerkiksi Liuskaluodon Skifferille. Rantakadun päätteeksi Hernesaaren puolella ovat kestosuosikkini Birgitta sekä Löyly, joiden terassit ovat tulleet jo tutuksi tässä ulkokonttoria helteillä pitäessä.


& Kesällä on myös luonto kauneimmillaan ja mökkeilykausi kuumimmillaan. Itse odotan jo niitä mökillä vietettyjä rauhallisia hetkiä (noh, ehkä myös niitä työleirejä puuhasteluja) ja myöskin suunnitteilla on vierailla kavereiden mökeillä mm. Venetsialaisten muodossa.


& Suomen luonnosta nauttiminen on kesällä helppoa. Ei tarvitse laittaa kuin hyvät kengät jalkaan ja kävellä merenrannalle tai lähimpään metsään. Olin taannoin kuuntelemassa Ikean vastuullisuusteemaista puheenvuoroa, ja siellä tuotiin esille, kuinka monet ihmisen nykyajan ongelmat (stressi, masennus, unettomuus) johtuvat siitä, että olemme menettäneet yhteyden luontoon. Japanissa lääkärit jopa määrävät hoidoksi metsäterapiaa, eli 20 min metsässä oleskelua ja rauhoittumista. En yhtään ihmettele, sillä olen itsekin saanut huomata vihreän kahisevan metsän, linnunlaulujen ja merellä käyvän tuulen rauhoittavan vaikutuksen. 


& Lähirannalle tehty picnic ja siellä nautittu lounas on kiva tapa katkaista työpäivä ystävän kanssa. Meillä oli Kuistin kautta Heidin kanssa upeat puitteet Haukilahden rannalla ja eväänä vichyä, lohisalaattia, marjoja ja viinirypäleitä. Tuosta mustasta topista on tullut muuten kyselyjä ja se on oikeasti uimapuku Zarasta, jonka kanssa olin pukenut musta-valkoraidallisen hameen.


& Uskoisin, että tänäkin kesänä tulemme tekemään useamman reissun Porvooseen, joka onkin kesällä yksi lempikaupungeistani. Ihanat pikkuliikkeet ja jokivarren kahvilat sekä ravintolat henkivät vanhaa tunnelmaa. Olen joskus jopa haaveillut asuvani Porvoossa sen idyllisyyden vuoksi.


 & Porvoon lisäksi itselle mieluisia kesäkaupunkeja ovat Turku ja Fiskars, joihin molempiin on pienet kesäretket suunnitteilla. Turku on itselle hyvinkin tuttu opiskelukaupunkina ja Fiskars puolestaan niin ihana ja tunnelmallinen paikka kesäkohteena. Hangossa on tullut käytyä vähemmän, mutta haluaisin käydä myös sinne vaikka viikonloppumatkan tänä kesänä.


& Helsingin lähisaarista olen piipahtanut päiväseltään kesäisin Suomenlinnassa, mutta esimerkiksi Lonna ja muut pienemmät saaret ovat vielä katsastamatta. Toivotaan suotuisia ilmoja, jotta pääsemme nauttimaan kesästä ja ulkoiluttamaan sandaaleja useasti.


& Mikäs sen parempaa kesällä kuin ulkona syöminen? Kesällä on ihana pysähtyä terassille nauttimaan ruuasta ja fiilistelemään tunnelmaa. Omiin suosikkeihin kuuluvat niin Skifferin pizzat, Teatterin lounassalaatti kuin Haukilahden pavilijongin lohiburgeri ruisleivällä.
 

Mielelläni kuulisin lisää teidän vinkkejä siihen, miten nauttia Suomen kesästä ja mielipiteitänne vastuullisuuteen liittyen – pohditteko ylipäätään lentopäästöjä, kierrätystä tai ekologista kuluttamista? Itse koin Ikean ja Sitran vastuullisuusasiantuntijoita kuunneellessa oikein helpotuksen huokauksen, sillä vaikka olen maailman surkein kierrättäjä, niin asumme itseasiassa tällä hetkellä todella ekologisesti ilman autoa ja uudessa, energiatehokkaassa kerrostalossa. Tärkeintä näissä vastuullisuuskymyksissäkin on mielestäni kohtuus ja se, että tekee riittävän hyviä ja ekologisesti kestäviä ratkaisuja elämässä.
Share:

4 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Ja ah, toi kimalaiskuva on täydellinen. :)

  VastaaPoista
 2. Näistä vinkeistä on monet itsellekin tuttuja! Lentopäästöjä en ole miettinytkään, mutta matkustamme sen verran vähä (krt vuodessa) että iha puhdas omatunto on sen tiimoilta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä taitaa olla sellaisia kesäklassikoita :) Itseasiassa juuri luin artikkelin, jossa mainittiin, että lasten hankkiminen on niin paljon ympäristöä kuormittavampaa, että siinä jää lentopäästöt sekä lihansyönnit kakkoseksi.

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig