2018/04/13

Sisältö vai neliöt - onko sisustamiseen panostaminen edelleen tabu?


Me suomalaiset olemme kansaa, joka haaveilee omakotitalosta, mielellään veden äärellä sijaitsevasta sellaisesta. Iso tontti rajautuu omenapuihin, joiden oksien läpi kimmeltävät auringon viimeiset säteet. Näihin puitteisiin ollaan valmiita panostamaan isoja summia ja suurta asuntolainaa maksetaan kyseenalaistamatta. Sisustukseen käytetään sitten se, mitä suurilta kuluilta liikenee.


Samaan aikaan ison lainan (ja parhaimmillaan muutaman auton) kanssa ihmetellään, miten jollakin toisella on mahdollisuus panostaa design klassikoihin tai miten kukaan voi maksaa esimerkiksi nojatuolista viisinumeroisen summan. Tämä yhtälö on sellainen, joka aiheuttaa minussa edelleen hämmennystä - miksi sisältöä ja sisustusta enemmän on hyväksyttävämpää panostaa neliöihin?


Olen itse asunut aina kohtalaisen ahtaasti, jos näin asian voi ilmaista. Meidän nykyisessä kodissa on hieman päälle viisikymmentä neliötä ja toistaiseksi olemme kokeneet tämän määrän oikein riittäväksi. Olemme halunneet, että elämässä jää joustoa myös muuhun, kuin suuren asuntolainan maksamiseen. Tällä joustolla tarkoitan sisustusratkaisuja, joista on iloa vuosikymmeniksi ja joita on kerätty pikku hiljaa, sekä matkailua, josta ei sisäinen seikkailijani halua koskaan luopua.


Se mitä nämä kohtuulliset neliöt tässä vaiheessa myös mahdollistivat, oli yrittäjäksi heittäytymisen. Ison asuntolainan kanssa olisin joutunut miettimään useamman kerran, uskallanko kokeilla siipiäni omillani, mutta tässä tilanteessa en. Matalat asumisen kulut auttavat myös hengittämään, jos yrittäjänä tulisikin muutama hiljaisempi kuukausi.


Teille blogini lukijoille on taatusti tullut selväksi rakkauteni designklassikoihin ja en pystyisi kuvittemaan itseäni isoon omakotitaloon, jonka sisustus olisi pelkästään kompromissi tai jonka lainan suuruden vuoksi ei olisi mahdollista matkustaa. Meistä harva saa kaikkea ja päätös panostaa sisustukseen neliöiden sijaan on ollut omannäköinen, ehkä valtavirrastakin poikkeava ratkaisu.


Minkälaisia ajatuksia tämä pohdinta teissä herättää ja minkälaisia kompromisseja olette itse tehneet elämässä asumisen sekä sisustamisen suhteen?
Share:

11 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen aihe ja usein se koti&nwliöt menee sisustuksen edelle - mitä on ainakin asuntoilmoituksiin luottaminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että aihe oli mielenkiintoinen! Olen itse tätä paljon pohtinut ja tällaiset rahaa&taloutta käsittelevät aiheet ovat suomessa myöskin edelleen jonkinlainen tabu.

   Poista
 2. Kiitoksia hyvästä aiheesta. Tää on kyllä niin totta ja hämmentävää miksi ylipäätään kyseenalaistetaan tai asetetaan vastakkain elämän valintoja. Itse kuulun tähän omakotitalo ryhmään, mutta merkittävällä kompromissilla. Ei ole järvenrantaa, eikä kallista sekä uutta taloa. Menot on siis pienimmät kuin tässä muotissa minkä alussa kerroit.. mutta se isoin kompromissi tuleekin siinä että vanhan talon remonttien määrä ei riitä yhdelle kädelle, mutta pikku hiljaa niitä saadaan pois alta ja välillä voi neliöiden kohentamisen sijaan panostaa tämäkin leidi sisältöön 😍

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti näin! Kaikki tekee juuri niinkuin haluaa eikä kenenkään valintoihin pitäisi olla kenelläkään nokan kopauttamista. Omakotitalon remontoiminen on iso projekti ja ihana jos pääset jos sisätilojenkin kimppuun! :)

   Poista
 3. Kommentoin jo hieman samantyyppista balanssia Teljanneito-blogin sivuilla. Kun ostimme mieheni kanssa asunnon, otimme nimenomaan pienemman, jotta rahaa jaisi matkustamiseen ja elamasta nauttimiseen. Hyva paatos enka ole katunut.

  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja Elina! Itsellä täysin sama homma - liian iso laina tuntuisi ahdistavalta ajatukselta, jos jokaista lounasta, takeaway-kahvia tai reissua pitäisi aina miettiä uhrauksena. Tasapaino on tärkeää! :)

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus! Joskus asuntoilmoituksia katsellessa miettinyt myös että rakennettu hieno ja iso talo viimeisen päälle ja sitten kalustettu niillä vanhoilla ja kulahtaneilla huonekaluilla. Miksi? Onko rahat loppunut kesken vai miten🤔 Kokonaisuus on tärkeämpi kuin vain ne suuret neliöt. Mukavaa viikonloppua ja Onnea uudelle yrittäjälle, hienoa että uskalsit👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi paljon kommentista! :) Tuota samaa olen joskus itsekin tuumaillut - vaikka kenekään raha-asiat tai panostuksen kohteet eivät sinänsä itselleni kuulukaan. Itsekin mietin noin, että kokonaisuus on tärkein ja kokonaisuus nimenomaan koko elämän, ei pelkästään asumisen näkökulmasta. Kiitos kannustavista sanoista, jännä nähdä miten kaikki lähtee käyntiin mutta hyvältä ainakin näyttää! :)

   Poista
 5. Me olemme tällä hetkellä expatteina kaukana maailmalla ja kotina on iso omakotitalo. Koska tänne ei ole edes mahdollista kuljettaa omia huonekaluja, on koti vuokrattu kalusteineen. Näin ollen sisustus ei aivan ole omaa makua vastaava, mutta toisaalta on ihan hauskaakin asua vähän erilaisen sisustuksen keskellä. Näin isossa talossa en Suomessa haluaisi asua, jos / kun siivoaminen olisi osittain omalla vastuulla. Mm. seitsemän kylpyhuonetta on aivan liikaa... Onneksi täällä on yleinen tapa, että siivooja käy useamman kerran viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! Olen itsekin asunut ulkomailla toisen kalustamassa kodissa ja eipä se itseänikään silloin haitannut (plus pienellä fiksaamisella saa paljon aikaiseksi). Seitsemän kylpyhuonetta - herranjestas mikä määrä! Onneksi on siivoja... Hauska että löysit blogiini sieltä kaukaa maailmalta! :) Olisipa mielenkiintoista kuulla, minne olette päätyneet.

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig