2018/04/16

Sopiva matto koiraperheeseen


Varmasti todella monet karvaisen perheenjäsenen omistajat pohtivat jossain vaiheessa sitä, mikä olisi sopiva matto koiraperheeseen. Sopivalla tarkoitan tässä yhteydessä sellaista, joka ei ota itseensä kuratassuista ja josta saa helposti pyyhittyä mahdolliset vahingot - tai vähintäänkin sellaista, joka tulee viimeistää pesulassa puhtaaksi. Voin sanoa, että meidän taloudessa on kulunut mattoja enemmän kuin laki sallii. Sisäinen intoilijani ei ole malttanut aina kuunnella järjen ääntä valkoisia puuvillaviskoosimattoja valitessaan ja totuushan lähes kaikista luonnonkuituisista matoista on se, että niitä ei saa puhtaaksi, jos koiralle sattuu vahinko.


Meillä on ollut kaikenlaisia mattoja aidosta edellisen kodin Beni Ouarain -matosta (tämä tosin löytyy edelleen varastosta, jos joku on sen kiinnostunut ostamaan!) aina valkoiseen banaanisilkki-mattoon (joka on löytänyt uuden kodin meidän mökiltä). Meidän nykyisestä kodin olohuoneessa on piipahtanut ainakin niin Svaneforsin paimentolaismatto kuin Adea Mood -mattokin.  Kaikki matot ovat olleet aivan vertaansa vailla ihania, mutta rehellisesti sanottuna yksikään ei sopinut koiraperheeseen, sillä luonnonkuituinen matto on valitettavasti sellainen, joka ei vahingon sattuessa tule millään konstilla puhtaaksi.


Lisäksi olen villamatoista lukenut, että niiden tuoksu saattaa jollain koirilla aktivoida myöskin merkkausta - ei siis villaa, pellavaa tai banaanisilkkiä enää tämän kodin lattioille - valitettavasti. Ainoastaan näistä kaikista matoista ylläolevan kuvan Elloksen tanger* -matto oli sellainen, joka ei ottanut itseensä kuratassuista ja jota Maija-koira ei ollut kiinnostunut merkkaamaan juoksuista huolimatta. Silloin oivalsin, että oikeastaan ainut mahdollinen matto meille on keinokuituinen ja olinkin jo pitkään silloin haaveillut Jab Diva -matosta - samasta, jonka aikoinaan suunnittelin myös Vantaan asuntomessujen Lakkalaine -kohteeseen.


Jabin Diva muistuttaa nyt hyvin paljon pinnalla olevaa VM-Carpetin Hattara-mattoa ja voi hyvin olla, että on ominaisuuksiltaan samanlainen. Itse en VM-Carpetin Hattarasta löytänyt mieluista sävyä, mutta tämä Jabin Diva-maton kitti-sävy on aivan t ä y d e l l i n e n. Kylmä beige tai lämmin harmaa - miten sen haluaakaan ilmaista, mutta se ei taita siniseen, eikä punaiseen vaan on kauniin neutraali. Matto on myös ominaisuuksiltaan todella loistava - se on mukavan pehmeä jalalle, helppo imuroida pohjansa ansioista sekä mikä parasta - aikoinaan Maijalle sattunut vahinko saatiin itse huuhdeltua pois sappisaippualla ja vedellä - ja loput tahrasta lähti onneksi pois pesulassa.


Mattoa saa niin kantattuna kuin kanttaamattomana. Meillä on tosiaan näitä mattoja kaksin kappalein (toinen makuuhuoneessa) ja toisessa on kantti ja toisessa ei. Jälkeenpäin ajateltuna olisin ottanut molempiin kantin, sillä jonkin verran kanttaamattomasta matosta edelleen irtoaa nukkaa, vaikka reuna onkin käsinleikattu. Kantti viimeistelee maton todella kauniisti ja antaa ryhtiä. Kaunis kitin sävy on kuin nappi valinta meidän sohvan puuvilla-pellavakankaaseen (Lauritzonin Caleido) - matto ja sohva voivat todellakin olla samaa sävyä.
 

En tosiaan maton muista jälleenmyyjistä Suomessa tiedä, mutta omani olen ostanut - yllätys, yllätys - Vepsäläiseltä. Mattoahan voi tilata ihan mittojen mukaan, joten siitä saa räätälöityä tilaan kuin tilaan sopivan kokoisen - suurin asiakkaalle teetetty matto oli aikoinaan muistaakseni 300x300cm. Suuren maton voi laittaa osittain sohvan alle niin, että se rajaa kivankokoisen oleiluryhmän olohuoneeseen -hyvästi siis liian pienille matoille suomalaisten olohuoneissa!

Minkälaisia kokemuksia teillä on erilaisista matoista koiraperheessä?

*postaus sisältää mainoslinkkejä

Share:

6 kommenttia

 1. Moikka!
  Matto tuntuu todellakin täydelliseltä koiraperheeseen. Minullakin on ollut etsinnässä matto ja kiinnostuin tuosta matosta kovasti. Mikä sohvan caleido-kankaan värisävy mahtaa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matto on todella toimiva ja kaunis! Ehdottomasti voin tätä suositella :) Caleido on sävy 3790 ja se sama kangas oli meillä myös edellisen kodin Adean sohvassa (Caleido on muutenkin mun suosikkikangas, se on ollut joko valkoisena tai harmaana jokaisessa omistamassani sohvassa) :D http://interiordesignerinspiredbylove.blogspot.fi/2013/10/hay-tray.html

   Poista
 2. Ihana matto <3 Meillekkin jossain vaiheessa, jos saamme vaihdettua nyt kesän aikana lattiat keskikerrokseen niin haluaisin myös uuden maton olohuoneeseen ja nimenomaan yksivärisen, ei mitään kuviota. Muistatko maton m2 hintaa ja mitä suurinpiirtein maksaa kanttaus? Kanttauskin tässä kivan kapea <3 ja värikin kyllä nappi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! <3 Voi että, olisiko matto ollut kantin kanssa n. 150e/m2? Kantti siis sisältyy tuohon neliöhintaan. :) Vepsäläiseltä saat tarkemmat hintatiedot!

   Poista
 3. Moikka! Olisiko sinulla jossain ylhäällä tuo maton värikoodi, se on ihanan värinen ja haluaisin tilata saman värisen. Kiitos jo etukäteen! t Mia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Mia! Muistaakseni se on 3621/973 mutta kannattaa vielä tarkistaa! :)

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig