2013/10/15

Elämäni ensimmäiset järkkärikuvat

IIk! Vähän jännittää julkaista näitä.

 Olen pitkään haaveillut järjestelmäkamerasta ja vihdoin sen toiveen toteutin. Hankin pitkän pohdinnan jälkeen Canon EOS 600D -mallin ja kameran mukana tuli kitti(?)objektiivi, jolla postauksessa olevat kuvat on otettu. Myöhemmin on tarkoituksena täydentää objektiivivalikoimaa (mm. Sigma 30mm f/1.4 on kiikarissa), kunhan tällä pääsen ensin vauhtiin.










Paljon on vielä opettelemista, mutta onhan näissä nyt huima ero aikaisempiin pokkarilla otettuihin kuviin. Näin amatöörinä kuvauksen opettelu on lähinnä yrityksen ja erehdyksen kautta. Seuraavat pienet niksit olen jo tässä yhden päivän opettelun aikana ehtinyt huomata:

- kannattaa kuvata ISO 100:sella mahdollisimman terävien kuvien aikaansaamiseksi
- koska aamulla otettujen kuvien aikaan oli vielä aika hämärää, lisäsin valotusta 2-tilaan (1 olisi varmaan riittänyt, nyt on vähän ylivaloittuneita kuvia)
- kuvat on kuvattu A-Dep -tilassa, jossa koko kuva on kauttaaltaan yhtä tarkka (lähikuviin kannattaa valita mahd. iso aukko eli silloin aukko kannattaa säätää AV-tilassa)
- kaikki keinovalot pois kuvauksen ajaksi (tämän vinkin opin ammattikuvaaja Krista Keltaselta, joka kuvasi kotonamme)
- nämä kuvat eivät olisi mitenkään onnistuneet ilman jalustaa (eli selkeästi must-hankinta kameran lisäksi mikäli meinaa ottaa pitkällä valotusajalla kuvia)

Ja en ymmärrä oikeastaan vielä mitään mitä noi termit tarkoittaa, mutta yrityksen kautta ne huomasin. :P

Mitä pidätte tuloksesta? Millä kameralla itse kuvaat ja onko aloittelijalle antaa jotain hyviä vinkkejä?
Share:

47 kommenttia

  1. Jee!! Siitä se lähtee! :) Kohta oot niin koukussa ;)

    VastaaPoista
  2. Jee, onnittelut hyvästä hankinnasta! Kunnon kamerasta on kyllä iloa pitkään.

    Itselläni on tosiaan tuo samainen kamera, ja Sigman 30 mm 1.4 on päivittäisessä käytössä, suosittelen siis ehdottomasti tuota linssiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näin uskonkin! :) Hei hauska juttu, että tuo sigma on sielläkin käytössä, kun täällä siitä haaveilen.

      Poista
  3. Aivan upeaa, onneksi olkoon uudesta järkkäristä ja ekoista järkkärikuvista! Vaikka hyviin kuviin tietenkin vaaditaan muutakin kuin järkkäri, niin onhan se nyt selvää, että sellaisella saa jo perus hyviä kuvia helpommin kuin muilla välineillä. Itselläni on lainassa tällä hetkellä juurikin Canonin EOS 600D ja olen tyytyväinen. On paljon mahdollista, että kun talous antaa periksi, niin hankin esim. EOS 650D:n, ehkä EOS 100D:n tai jonkun vastaavan. Jossain vaiheessa aion pyytää lainaan myös uuden 700D:n.

    Itse myös vältän keinovaloja ja jos niitä on pakko käyttää, pyrin laittamaan valon päälle kauempaa kohdetta. Salamaa en käytä laisinkaan, sillä saa vaan kuraa jälkeä. Käytän itse aina AV-asetusta kuvatessani ja tarvittaessa säädän kuvan valoisuutta. Opettelen säätöjä varmaan enemmän sitten kun on ihan oma kamera. Nyt räpsin menemään tuolla AV:llä ilman säätöjä ja saan tilanteeseen nähden ihan ok kuvia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irina :) Aika monella tuntuu olevan Canonin kamera täällä. Nuo keinovalot tekee kyllä kuvista kummallisia. Salamaa en itsekään tykkää käyttää.. paljon tuntuu olevan vielä opeteltavaa.. huh! :) Av-asetusta ajattelin itsekin kokeilla sitten yksityiskohtien kuvaukseen, kun saa aukon säädettyä mieleisekseen. Kokeilin tuota A-Depiä ilman jalustaa ISO100:lla ja tuli ihan tärähtäneitä kuvia, eli jalusta on kyllä must! Toki suuremmalla ISO-luvulla olisi onnistunut ilman salamaakin, mutta sitten kuvista tulee helposti rakeisia.

      Poista
  4. Huomaa kyllä eron. Tosi kauniita kuvia.
    Ja kiitos vinkistä: en tiennyt tuota A-Dep juttua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Suvi! Olen itsekin yllättänyt tuon kameran jälkeen positiivisesti :) SInulla on aina niin kauniit kuvat ja ilmeisesti siis myös Canon käytössä.. ;)

      Poista
  5. Upeita kuviahan olet saanut jo samantien, ja noilla perusasioillahan sitä kuvauksessa aika pitkälle pelataan! :)

    VastaaPoista
  6. Hienoja kuvia! Täytyisi itsekin perehtyä omaan kameraan vähän enemmän ja jalusta täytyisi hankkia. Ihan uusia asioita oli mulle mm. tuo A-Dep -tila. Siitä ei puhuttu järkkäriperuskurssillakaan mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jemina! :) Tuon jalustan huomasin kyllä ehdottomaksi, 100 ISO:lla ja tuossa A-dep-tilassa olisi ilman jalustaa tullut todella tärähtäneitä kuvia kun valotusaika on niin pitkä.

      Poista
  7. Oikein kauniita kuvoa olet ottanut, kaunis värimaailma teillä nyt!

    VastaaPoista
  8. Ihania kuvia todellakin! Sain heti itsekkin uuden vinkin, samalla kameralla itsekkin kuvaan. ;) Jossain vaiheessa täytyisi mennä järkkärikurssille. Olen ollut kyllä niin tyytyväinen kameraan!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kiva jos näistä mun amatöörivinkeistä oli jollekin apua.. :) Kurssi tekisi varmasti terää!

      Poista
  9. Kauniita kuvia! Kuvaan samalla kameralla ja tosiaan en oo käyttänyt tuota A-Dep tilaa.. johtuu varmaan jalustan puutteesta ;) kun aina tärähtää.. Se voiskin olla seuraava hankinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! :) Saman huomasin itsekin.. ja varsinkin ISO:n ollessa 100. Täytyy yrittää ottaa detskujakin tuolla jalustalla tai sitten siirtyä av-tilaan, sillä en olekaan vielä näpsinyt. :) Jännäää, niin kivaa uutta!

      Poista
  10. Upeita kuvia! Voi kun teillä on kaunista. <3 Itselläni on Canonin EOS 650D ja tyytyväinen olen, tosin paljon olisi vielä sen käytössä opeteltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Perla! <3 Tuo kamera on varmasti sellainen "loputon suo" että opittavaa löytyy aina.. ja sitten vielä uudet linssit yms. :)

      Poista
  11. Upeat kuvat, teillä on niin avaraa, valoisaa ja kaunista <3

    VastaaPoista
  12. Upeita kuvia! Niin ihana tuo valo!!

    Voi jee, itsellä on Canon myös hankintalistalla ja samaten koko järkkärimaailman opettelu. Iik ja apua, mutta ihanaa, että nyt saan täältä jo hirmuisesti apuja ja aloittelijan vertaistukea. :) Niin ja kiitos kullanarvoisista vinkeistä myös valoasioissa!! Hugs

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Tulee kyllä hurjan paljon parempaa jälkeä kuin pokkareilla.. Kiva jos mun aloittelijan neuvoista oli apua. <3

      Poista
  13. Kauniita kuvia, munkin pitäs perehtyä tuohon omaan järkkäriin ja hankkia jalusta... nykyisin kuvaamisesta ei tule mitään kun valo ei riitä ja käsi heilahtaa kuvatessa :( plaah..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Näin yhden päivän kokemuksella voin sanoa, että uskon... mutta onneksi jalustan saa 50e ja ongelma on ratkaistu!

      Poista
  14. Onnea uudesta aarteesta :)! Mulla on ollut järkkäri käytössä jo pitkään, mutta vasta kolmisen viikkoa sitten sain lahjaksi jalustan. Olin jotenkin aina ajatellut, etten malta sen jalustan kanssa säätää ja kikkailla kuvanottotilanteessa, mutta koukkuun jäin saman tien :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HIhi, no ei se ihme ole, kun enemmän tulee sitten mahdollisuuksia ottaa kuvia pidemmällä valotusajalla jne... :)

      Poista
  15. Minulla on sama kamera, mutta kaikkia hienouksia en ole todellakaan opetellut, joku kurssi kyllä kiinnostaisi ja jalusta pitäisi kanssa hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin niin innoissani kamerasta että pakkohan sitä oli vähän googletella, kokeilla ja lukea manuaalia :D Musta on jotenkin hienoa, että on niin paljon mahdollisuuksia ja opittavaa, koska alkoi tuolla pokkarilla kuvaaminen käymään vähän yksinkertaiseksi eikä kuvan laatukaan miellyttänyt.

      Poista
  16. Hyvältä näyttää! Tuo ovi on upea ja luo mukavasti kodikkuutta! :)
    Onnea uudesta kamerasta, valokuvaus vie mukanaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minttu! :) Siltä vähän vaikuttaa.. jännä nähdä mitä kaikkea sillä vielä saa aikaiseksi! :)

      Poista
  17. Todella hyvin olet onnistunut heti ekalla kerralla :) Mä olen kanssa toivonut joulupukilta uutta kameraa ja olen ajatellut merkiksi Canonia. Kiitos vinkeistäsi.
    Halauksin. Sanna

    VastaaPoista
  18. Mielenkiinnolla luin tämän jutun, kommentteineen! Samainen kamera on mullakin harkinnassa, ja aina kiva kuulla muiden kokemuksia aiheesta. :) Ja niitä vinkkejäkin, jos tähän samaan päädyn. ;) Ummikkona järkkärilinjalla, pokkarilla menty tähän asti, mutta kiinnostaisi valokuvaksen kehittäminen pidemmälle harrastukseksi.

    Ja kauniit ovat kuvasi, todella onnistuneita! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kiva kuulla, että jutusta oli apua. Itsekin olen ihan ummikko, mutta jostain se on aloitettava. Ja sitä mieltä olen, että innostuksella ja kiinnostuksella pääsee pitkälle. Where there is a will, there is a way ;)

      Poista
  19. Siis vau! Aivan mielettömän kauniita ja kuulaita kuvia, valmista sisustuslehtikamaa. Ja hei hetkonen, nainen on kuvannut muutamat räpsyt ja puhuu jo sellaista järkkärikieltä, että mä en ymmärrä mitään. Mun täytyisi ryhdistäytyä ja tutustua tarkemmin oman Canon EOS 1100D -järkkärini ominaisuuksiin ja harkita uutta objektiivia - jalustaakaan mulla ei ole! Kuvaan vaan valoisina hetkinä, painan nappia ja toivon parasta. :D Vanha ovi on ihana, matto on ihana, kaikki on ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, Laurakin on ihana <3 sisäinen nörttini pääsi kameran myötä valloilleen :D No ei.. kiinnostusta piisasi sen verran että koulutin itseäni hieman mr. googlen avulla, joskin aloittelijan tuuria oli varmasti myös mukana kuvissa. Hieman ovat kyllä ylivaloittuneita, että pitää opetetella tuota valoisuuden säätämistä. Yritin kuvata ilman jalustaa, ja kaikki kuvat tärähtivät, sillä yritän pitää ISO herkkyyden alle 200 rakeisten kuvien välttämiseksi. Mutta kiitos :)

      Poista
  20. Upeita kuvia ja niin kaunis koti!

    VastaaPoista
  21. Kyllä järkkäri on bloggaajan paras kaveri. Kaunis kotisi näyttäytyy nyt parhaimmillaan, ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lisbet! Arvostan kommenttiasi todella paljon, sillä ihailen aina sinun kuviasi. Tästä tämä harrastus lähtee.. :)

      Poista
  22. Ihailin valoisia kuviasi tämän päivän postauksessa ja pakko oli tulla kurkkaamaan kuvausvinkkejä täältä valokuvaus-linkin takaa! Saako kysyä mikä jalusta sinulla on käytössä? Mulla on sama Canonin 600 D ja jalusta hankintalistalla. Ilmeisesti niissäkin voi olla selkeitä laatueroja ja apuja kaipailen hankintaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna! :) Minulla on Hama-merkkinen jalusta käytössä, se oli kyllä edullisimmasta päästä (n. 60e), mutta siinä oli kolme säätökorkeutta sekä vatupassi, jotka ainakin kannattaa olla! Ilman jalustaa ei näistä kuvista tulisi tosiaan mitään sillä pitkällä valotusajalla saisi käsivaralla vain tärähtäneitä kuvia, joten suosittelen jalustaa ehdottomasti!! :)

      Poista
    2. Tämä näin

      http://www.gigantti.fi/product/kamerat/kameratarvikkeet/HAMA4210/hama-profil-duo-iii-jalusta

      Poista
  23. Kiitos paljon! Pitääpä käydä paikan päällä tutkailemassa :)

    VastaaPoista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig