2013/09/21

Beni Ouarain -mattoni mun



Design syntyy usein uuden luomisen sijaan sukupolvia kestävän evoluution kautta ja näistä Beni Ouarainin matot ovat loistava esimerkki. Sisustuskuvista tutut, mustavalkoiset timanttikuvioiset Beni Ouarainit, eli marokkolaiset berberimatot pohjautuvat pitkään heimokulttuurin traditioon ja käsityöläisten tarpeeseen ilmaista itseään. Niinkuin useimmat designhuonekalut, nämä upeat matot ovat samalla taidetta ja käyttöesineitä. Matoissa on keskenään sama muotokieli, mutta jokainen matto on uniikki.


Vaikka Beni Ourain -matot ovat taas selkästi saavuttaneet suuren yleisön suosion, on niiden juuret todella pitkällä. Muotoilun suurnimet Alvar Aalto, Le Corbusier, Marcel Breuer sekä Arne Jacobsen käyttivät aikanaan berberimattoja sisustuksissaan ja tekivät tunnetuksi nämä uniikit taidematot luomiensa huonekalujen rinnalla.


Mattoja on nähty niin Fritz Hansenin huonekalujen sekä Alvar Aallon kalusteiden kaverina, tuomaan persoonaa, lämpöä sekä ripauksen etnisyyttä skandinaaviseen sisustukseen.


Aitojen vintagemattojen taustalla ovat berberipaimentolaisheimojen naiset, jotka kutovat käsin mattoja perheelleen. Materiaalina käytetään heimon lampaista kerittyä villaa. Mattojen kuviointi on yhdistelmä kunkin heimon perinteitä ja kutojan omaa ilmaisua. Siitä syntyy mattojen tyyli eli ainutlaatuinen yhdistelmä yksinkertaisuutta, omaperäisiä yksityiskohtia, käsityön herkkyyttä sekä rohkeaa epäsymmetriaa. 


Kuten blogia seuranneet tietävätkin, olen itsekin hurahtanut nyt kyseisiin mattoihin ja meille on matkalla Hollannista alla olevassa kuvassa uniikki yksilö! Iik!


Mattoja olen tässä vuoden varrella ihastellut niin NK Tukholma ja trenditBeni Ouarain kuin Hyvinkään asuntomessut ja sisustuksen trendit -postauksessa. Aah, en malta odottaa että saan levittää maton syksyä odottavan olohuoneen lattialle, vaihtaa sohvaan harmaan hupun, kuorruttaa sen tyynyillä ja sytyttää kynttilät.

Joko siellä Beni Ouarain -matot ovat löytäneet tien sydämeen?

Tunnelmallista lauantai-iltaa itse kullekin!

Kuvat: Pinterest
Tekstin lähde: Foreing Objects

Share:

25 kommenttia

  1. Ouuuuu.... Mulle on kolahtaa, haaveilin aikoinani tähän olkkariin, mut lopulta en uskaltanut, kun ei olisi ollut sovitusmahdollisuutta (pelkäsin, että on tähän liian keltainen...)

    Mutta ihanaa, onnea sinne ja kiva nähdä sitten kuvassa, sopii taatusti!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo jännittävää tämä netin kautta tilaaminen, mutta jos ei ole olohuoneeseen hyvä niin sitten menee tuohon työnurkkaukseen. :) Jännää.

      Poista
  2. Löytäneet on tien sydämeen ja sattumalta meillekin on juuri nyt matkalla oma mattomme
    http://tasapainoatavoitellen.blogspot.fi/2013/09/soon.html
    Nyt vain on maltettava odottaa :).

    VastaaPoista
  3. Itse huomaan syttyväni trendeihin hiukan jälkijunassa ja kyllä vain tämäkin ihastus on löytänyt tien sydämeen. Itseni tuntien en silti tohdi satsata suurta summaa, koska ikinä ei tiedä koska into laantuu. Mutta matto on niin kaunis ja tämä hienosti koostettu postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Itse uskon tuon olevan niitä ikuisuushankintoja, kuten myös pk22-tuolit tulevat varmasti olemaan.

      Poista
  4. Ihana on! Minkä kokoinen teidän mattonne on? Minulla on supervaikeaa löytää tarpeeksi isoa mattoa olkaariin. Usein kun se koko on jotain 170 x 240 e ja se on auttamatta meille postimerkin kokoinen. Erityisesti pidän tuosta vuosikymmenten tarinasta mattojen takana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän matto on 140x260cm, olisin halunnut vähän isomman, mutta toisaalta on ihan ok että kaunis lattia jää näkyviin, niin ei pieni koko haittaa. Edellinen matto meidän olohuoneessa oli 170x240cm. Beni -mattoja on todella paljon isojakin kokoja, kurkkaappa tuolta. :)

      http://beyondmarrakech.com/

      Poista
    2. Meille on tulossa 1,9*3,5m matto ja se ei ollut lainkaan isoin. Matot on kohtuu kapeita, mutta pituutta löytyy yli 4 m saakka helposti.

      Poista
    3. Juu noita mattoja on hurjan isojakin, katsokaapas vaikka tätä :D

      http://www.ebay.co.uk/itm/Huge-Moroccan-Beni-Ouarain-Ourain-tribal-rug-carpet-5-95m-x-2-1m-/261286274485?pt=UK_Home_Garden_Rugs_Runners_Mats&hash=item3cd5e025b5

      Poista
  5. Oioi, täälläkin tykätään ja haaveillaan omasta! Ihana nähdä teillä se sitten kuvista ja olisi kiva kuulla myös toimittajasta kokemuksia; vai ostitko ehkä yksityiseltä? Mukavaa vkonlopun jatkoa!

    Maiju

    Ps. Mahtava postaus muuten. Itselle tuttu juttu, mutta monelle varmasti ei. Kiva kun joku näkee vaivaa avata myös taustoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin vähän avata tätä tarinaa, vaikka uskion sen jo monen tietävänkin! :) Ostin maton El Ramla Hamla -nimisestä hollantilaisesta sisustuskaupasta. Tuovat vintage-benit Marokosta. Ajattelin kyllä tehdä postauksen myös maton hankinnasta, että mitä vaihtoehtoja on tarjolla. :) Mukavaa viikonloppua myös sinne!

      Poista
  6. Tää on kyllä varmasti sellainen koko elämän mittainen kaveri! :) Parasta on, että näyttää niin hyvältä tosi monenlaisten sisustusten kanssa!

    VastaaPoista
  7. Ihan vähän kade lukija täällä! Minusta nuo matot ovat ihania, mutta meille ei vaan voi niitä (tai edes yhtä) hankkia. Kissat tekisi siitä kuitenkin raapimapuun korvikkeen ja tod.näk. toinen oksentaisi matolle karvapallon ihan vaan tervetulotoivotuksena...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo jännityksellä jään myös odottamaan, milloin Maija päättää korkata jollain tavalla maton. Maksoin maton tosin sellaisella kortilla, jossa tuotteelle annetaan vakuutus, jos se tuhoutuu. :)

      Poista
  8. Olen myös menettänyt sydämeni näille ihanuuksille.:) Minua alkoi kiinnostamaan tämä Vintage mahdollisuus. En ole asiantuntija Beni Ouarain matoissa joten alkoi kiinnostamaan uuden ja Vintagen hintaero.. Osaatko sanoa siitä mitään? Oletko nähnyt mattoa luonnossa? Onko matto luonnonvalkoinen vai enemmänkin beige?

    Innolla odotan kuvia kunhan olet saanut mattosi kotiutettua. Jään odottamaan postaustasi maton hankkinnasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ajattelin kirjoittaa jonkin kattavamman postauksen matoista, kunhan perehdyn hieman enemmän asiaan. :) Suomessa esim. Artekilla myynnissä olevat matot ovat pääsääntöisesti vintagemattoja, mutta koska mattokauppa on Marokossa parhaimmillaan vain suurta huijausta, jossa uuden maton päälle potkitaan kengillä tomua ja kutsutaan vintageksi, on uuden ja vintagen välille vaikea tehdä varmasti eroa. Aidot, todella vanhat vintagematot voivat haista pahalle ja sisältää jopa ötököitä, joten en haluaisi edes mitään kovin vanhaa mattoa. Toki varmasti hyväkuntoisiakin löytyy, mutta se on sitten arpapeliä. Mulle tulevan maton ikää tai väritystä en varmaksi tiedä, sillä olen nähnyt sen vain kuvassa. Jännityksellä jään odottamaan. :) Mulla kävi sen suhteen hyvä tuuri, että matto on jo Hollannissa, joten ei tarvitse maksaa hinnan päälle veroa tai tullia ja matto on muutenkin ollut alennuksessa, sillä se on myyjällä pyörinyt kuvauksissa jo pari vuotta. En siis maksanut matosta oikeasti kuin kolmasosan siitä, mitä nuo Benit yleensä maksavat. Mutta palaan asiaan vielä tarkemmin omassa postauksessa!!

      Poista
  9. No nyt näitä(kin) ilmestyy blogeihin kuin sieniä sateella... Kaikillahan jo onkin String-hyllyt (ja niissä pari marimekon oiva astiaa), Vitran tuolit ym.ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, yleensä hyviksi havaitut tuotteet saavuttavat suuren yleisön suosion.

      Poista
  10. Moikka! Täällä yksi joka harkitsee maton tilaamista. Ainoa asia mikä mua askarruttaa on väri. Onko matto kuinka kellertävä? Näyttääkö se valmiiksi "likaiselta". Voi että kun näkis jossain maton livenä, niin uskaltais tehdä viimeisen päätöksen. Meille on tulossa vähintään 300x200 kokoinen. Uusi sohva on vaaleanharmaa ja tosiaan pähkäilen saako se maton värityksen näyttämään miltä...

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Suvi! Mattojen keltaisuudessa on varmasti eroja. Omani on hyvinkin kellertävä, mutta en ole kokenut sitä ongelmaksi, koska villa ei ole koskaan puhtaanvalkoista. Netissä myydyt benit ovat usein aika vaaleitakin, mielestäni menee hyvin harmaan kanssa yhteen!! :) Toivottavasti löydät mieleisen maton!

      Poista
  11. Moikka! Täällä yksi joka harkitsee maton tilaamista. Ainoa asia mikä mua askarruttaa on väri. Onko matto kuinka kellertävä? Näyttääkö se valmiiksi "likaiselta". Voi että kun näkis jossain maton livenä, niin uskaltais tehdä viimeisen päätöksen. Meille on tulossa vähintään 300x200 kokoinen. Uusi sohva on vaaleanharmaa ja tosiaan pähkäilen saako se maton värityksen näyttämään miltä...

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen :)

    VastaaPoista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig