2014/10/29

Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä


Olen kiltti ihminen, valitettavasti välillä liiankin. Olen joskus joutunut elämässä miettimään, mihin vedän rajan kiltteydelleni, ja missä kohtaan antaminen ja saaminen ovat tasapainossa.


Olen kantapään kautta joutunut oppimaan, että omien puolien pitäminen ei tee ihmisestä kusipäätä, päinvastoin. Oma hyvinvointi on kaikista tärkein asia ja se ei tee henkilöstä itsekästä, vaan terveen ihmisen. Uskon, että maailma, jossa jokainen uskaltaa pitää puoliaan on paljon parempi paikka kuin se, jossa osa meistä on alistujia ja osa sen vuoksi hyväskikäyttäjiä.

Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä,
siinä haastetta kylliksi
 yhdelle elämälle.
-Tommy Tabermann-

Löytyykö sieltä muita kilttejä?

// Even the nicest people have their limits.
Share:

24 kommenttia

 1. Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä ... siinä on kyllä niin hieno ajatus. Eikä todellakaan ihan helppo tehtävä! Monella tapaa osaan olla hyvinkin topakka ja pitää puoliani... toisaalta taas sitä tulee kannettua vähän liikaakin huolta muista, mikä on välillä vähän rankkaa.

  Kiitos vielä viime keskusteluista... niin antoisia juttuja ja jätti paljon ajateltavaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei ole helppoa! Helposti ihmiset ajatuvat täysin itsekkäiksi, tai sitten ihan lapasiksi, joita muut käyttää hyväksi. Koska itsekin viimeiseen asti yrittää olla loukkaamatta ja välillä tuolla omien puolien pitämisellä ja oman edun ajamisella loukkaa väkisinkin. Joskus huomannut myös, että kiltteyteni on ollu jonkin näköistä hyvyyteen naamioitua oman edun tavoittelua. Mutta oppia ikä kaikki. Ensin itse, sitten sitten muun. :) Ja kiitos itsellesi, oli niin kiva ilta <3

   Kiitos Cara itsellesi! Ne oli ehkä antoisia, koska olit valmis niistä keskustelemaan :)

   Poista
 2. Kovasti tehdään töitä juuri tuon eteen, ei ole helppoa muuttaa totuttuja tapoja. Uskon että on jo hyvällä matkalla, kun on asian oivaltanut <3

  VastaaPoista
 3. Ihan samat ajatukset pyörii mielessä välillä myös täällä.
  Liian kiltteyden vuoksi olen ajautunut huonoihin kaverisuhteisiin ja pariin parisuhteeseenkin. Käteen jää lopulta vain hyväksikäytetty olo, tyhjyys ja paha mieli. Tämän vuoksi ihmisiin on välillä vaikea luottaa. Nykyinen mieheni on aivan ihana ja on saanut minut arvostamaan itseäni paljon enemmän ja uskallan sanoa myös välillä ei, mikä helpottaa huomattavasti elämää. Aikaa se vaatii, mutta kaikki on mahdollista. :) Kaikkea hyvää sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Minttu <3 Itsekin olen jo aika pitkällä tuon suhteen, mutta toki pitää katsoa peiliin ja miettiä, miksi sitä on ajautunut sellaisii ihmissuhteisiin -ja tämä kiltteys on juuri se asia.

   Poista
 4. Hei! Oletko lukenut Kimmo Takasen kirjaa? Tunne lukkosi tai tunnelukko-kirja. En nyt tarkasti muista kirjan nimeä. Mutta hyvä se ainakin on! Itse oivalsin itsestäni monta asiaa. Ja senkin että toisiin ihmisiin en voi vaikuttaa. Niin helpolta kuin se kuulostaakin, mutta ainakin itselle sen oivaltaminen oli hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on toi kirja ja avasin sen vain todetakseni, että aika monet noista lukoista löytyy! :D En ole kyllä lukenut sitä kokonaan, mutta olen lukenut jo aika paljon psykologisia kirjoja vain todetakseni, että elämä kasvattaa ja opettaa kaikista eniten -jokainen ihminen, joka tielle osuu, aina opettaa. Eli rohkeasti vain kirjojen parista ihan oikeaan elämään, ihminen kuitenkin muuttuu vain vuorovaikutuksessa, ei kirjoista lukemalla. :) Oivalluksia niistä kyllä voi toki saada. :)

   Poista
 5. Ah, Tunne lukkosi on luettu pariin kertaan ;).

  Juuri näin se menee, että täytyy olla itsensä puolella. Joskus siinä prosessissa voi menettää ihmisen tai kaksi, mutta silti uskon sen olevan parasta mitä voi tapahtua. Ja kyllähän ne aidot ystävät pysyy mukana, jos ovat aitoja.

  Itse olen käynyt tätä prosessia läpi nyt parisen vuotta ja kuinka vapauttavaa elämä nykyään onkaan!! Love it!

  pst. katsoppa huomenna mun quote of the day ;).

  VastaaPoista
 6. Nyt osui teksti suoraan ytimeeni ja vielä todella otollisella hetkellä. Minä joustan joka saumasta ja olen varsinainen kameleontti yrittäen aina miellyttää muita. Se näkyy sitten läheisille niin, etten ehkä jaksakaan heitä enää miellyttää, kun olen päivät pitkät miellyttänyt kaikkia muita. On vaikeaa todeta ääneen, että minulla on oikeuksia ja vaadin oikeudenmukaista ja reilua kohtelua. Minun ylitseni ei saa kävellä. Luulen, että meitä kilttejä suorittajatyttöjä löytyy tästä maasta todella paljon.

  Kiitos tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mä niin ymmärrän sua. Ja ne kaikista läheisimmät kun juuri ansaitsisivat susta sen parhaimman... <3

   Poista
 7. Minusta kiltteyttä on juurikin omien puolien pitäminen ja osata sanoa EI kun se tuntuu itsestä tärkeältä. Kiltteyttä itseä ja muita kohtaan on tuntea itsensä ja omat rajansa ja rajoituksensa ja tehdä ne näkyväksi. Se on minusta suurinta toisten ihmisten huomioon ottamista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä aivan ytimessä Riikka! Se on juurikin näin ja tuohon itsekin olen opetellut. :)

   Poista
 8. Sain sisareltani kortin juuri tuolla tekstillä about 20 vuotta sitten! Voisiko olla tosiaan jo niin pitkän ajan takaa... Pitkä ja ikävä koulukiusaamisen kohteena olo oli uuvuttanut minut, mutta niin vain nousin entistä vahvempana ja vähemmän kiltimpänä ylös! Valitettavasti kiltit kärsivät usein myös työpaikalla, mutta vahingosta viisastuneena olen kyllä pitänyt puoleni työelämässä ja usein myös puolustanut muita kovastikin.

  Liika kiltteys ei ole hyväksi... Mummo opetti kun olin pieni, että "Ei tässä maailmassa kakkahousut pärjää, saa puolustaa itseään! " Hyvä oppi, sillä mennään nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin löytyy todella se tättähäärä-puoli, joka pitää puoliaan, mitä tulee esim. työelämään, mutta esimerkiksi rakkaussuhteissa olen kyllä aika vietävissä... siinä kohtaa saan opetella enemmän itsekkyyttä vielä :)

   Poista
 9. Rakkaimpien takia sitä välillä venyy niin, että pää hajoaa. Mutta sen olen tässä elämänkoulussa oppinut, että oma hyvinvointi on etusijalla. Muuten paketti hajoaa. Vähän niin kun se, että rakasta itseäsi ensin, että voit rakastaa muita loru...
  Mä en taida olla kiltti. Tai siis välitän mä läheisistäni ja taistelen heidän takia viimeiseen asti, mutta en ole sellainen ihminen joka miellyttämisen takia tekisi mitään. Ja liian suorasukaisuuteni takia on moni ottanut hatkat elämästäni. Toisaalta ihan hyvä, jos eivät kestä totuutta niin se ei ole mun ongelma. Äh, tämä on aihe mistä voisin jutella (kirjoittaa) tunteja. :D
  Meitä on niin erilaisia ihmisiä ja se on rikkaus. Mutta kenenkään kynnysmatoksi ei pidä ikinä alkaa.
  Olet raksu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juurikin näin ihana Jonna! :) Ja oikeat ihmiset pysyvät... "Be who you are and say what you think cause, those who care don't mind and those who mind don't care" :D

   Poista
 10. Ystäväni sanoo usein, että olen liian kiltti. Tämä koskee ehkä perhe-elämää eniten. Ajattelen muiden hyvinvointia ensin ja sitten vasta omaani. Aloitin salibandyn kymmenen vuoden tauon jälkeen, enkä varmastikaan olen sen huonompi äiti/vaimo. Huomaan, että liikkuminen on itselle kovin tärkeää. Kahvakuulan ja juoksulenkin jälkeenkin tulee niin hyvä olo ja jaksaa paremmin. Salibandya ehdin pelaamaan yhdeksän vuotta ennen lasten syntymää..hienoa päästä taas lajin pariin ja toivotaan että paikat kestää vanhuksella. Minusta kiltteys ei ole heikkous, on vaan saanut sellaisen luonteen joka haluaa hyvää toisille. Meitäkin tarvitaan tähän maailmaan..Minusta liiallinen itsekkyys kuihduttaa monen parisuhteen ja perheen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiltteys ei missään nimessä ole heikkous, silloin kun se ei mene liiallisuuksi, ovimattoiluun ja marttyriyteen. On myös valitettavasti ihmisiä, jotka käyttävät tuota kiltteyttä hyväksi. Itse uskon hyvään ihmisissä, ja se on välillä oma heikkoutenikin. Kiltteyden ja ns. uhrautumisen ero on valtava, sillä tunnen monta ihmistä, jotka aina jaksavat muistuttaa kun "minä en itselleni mitään koskaan"... miksi et! Itselle nimenomaan pitää ja täytyy. Terve itsekyys on sitä, että ensin minä, sitten muut. Epäterve puolestaan ensin minä ja muut ei ollenkaan. :D

   Poista
 11. Täällä myös yksi liian kiltti ilmottautuu. Yleensä näen sen hyvänä ominaisuutena, mutta sitten on niitäkin hetkiä, kun toivoisin löytäväni puolustavia sanoja ja toisenlaista asennetta itsestäni. Mielummin kuitenkin kiltti, kuin se hyväksikäyttäjä.
  Uskon, että sellainen maailma tosiaan on parempi paikka, jossa kiltitkin osaavat pitää puoliaan, mutta vielä parempi paikka olisi sellainen maailma, jossa hyväksikäyttäjät eivät hyväksikäyttäisi ketään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä oikeassa! Sitä kun on huomattavasti vaikeampi vain muuttaa, omaa käytöstä kun pystyy :)

   Poista
 12. Tuo Tabermannin runo koskettaa. Sitä kohti tavoittelen, välillä onnistuenkin. Terveisin tuikku

  VastaaPoista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig