2018/07/08

Matkailijan sisustusvinkki: Noormarkun ruukki

Kuten olen aikaisemminkin kertonut, kiertää meillä sisustusbloggaajien ryhmässä kuukausittainen haaste. Jokainen bloggaaja vuorollaan ideoi aiheen ja kokoaa muiden bloggaajien postauksen yhteen. Kesän haasteena meillä oli matkailijan sisustusvinkit, jonka laittoi alulle Visu Sillvan -blogin Suvi."Innokkaat sisustajat inspiroituvat mielellään lomallakin! Haastan sisustusbloggaajat kertomaan omat mieluisimmatn sisustajan reissuvinkkinsä - joko omasta kotikaupungistaan tai kohteista, jonne itse reissaavat. Paljastetaan yhdessä lukijoille ihanimmat putiikit, kauneimmin sisustetut hotellit ja ravintolat, upeimmat arkkitehtuurin helmet tai asumiseen liittyvät tapahtumat."Eipä ollut hankala valita omaa matkailijan sisustusvinkkiäni, sillä kuten instagramin puolelta jo ehkä näittekin, majoituimme blogikollegoiden kanssa upean Noormarkun Ruukin maisemiin ennen virallista messupäivää. Noormarkun Ruukin alue sijaitsee n. 15 minuutin ajomatkan päässä Porin asuntomessualueelta, joten tämä on oiva majoittumispaikka pidemmän matkan päästä Poriin tuleville. Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on Suomen yksi suurin ja näyttävin ruukkialue, jonka Ahlströmin suku rakennutti kolmen sukupolven aikana. Siihen kuuluvat kolme näyttävää asuinrakennusta eli Isotalo, Havulinna sekä ehkä eniten näistä tunnettu Villa Mairea. Noormarkun ruukki on edelleen Ahlströmin suvun omistuksessa ja he varjelevat hotellitoiminnasta huolimatta edelleen yksityisyyttään. Ruukkialueella on ruukkirakennusten, ravintolan, kauniiden puistoalueiden sekä juhla- ja kokoustilojen lisäksi hotellitoimintaa, ja me majoituimme reissun aikana Kumpula taloon, jossa meillä oli kauniisti sisustettu alakerta keittiöineen ja olohuoneineen käytössä (tästä ihanasta tilasta kuulette lisää myöhemmin).

Ennen majoitusta saimme ihastelevia huokailuja herättävän esittelykierroksen alueella, jossa pääsimme kurkistamaan todella upeisiin rakennuksiin ja kiertämään ruukkialuetta. Hotelli tarjosi rauhallisen miljöön minilomaan ja Noormarkun Klubin ravintolaillallinen tuli nautittua viinilasillisen kera peltomaisemia auringonlaskussa ihaillen. Vaikka listalla oli mm. riistaa sekä hirviburgereita, valitsimme kaikki kala- ja kasvispitoisia ruokia.
Rakennuksiin ja puutarha-aluesiin tutustuessa koin, että Noormarkun Ruukki tarjosi tänä vuonna vähintään yhtä paljon ellei enemmänkin inspiraatiota, kuin itse Porin asuntomessutkin, joten lämpimästi suosittelen pysähtymään vaikka Klubille lounaalle tai osallistumaan tilan järjestämään Alvar Aallon jalan jäljillä -kierrokseen. Vaikka emme tällä vierailulla päässeet tutustumaan Villa Maireaan, piipahdimme Vainiolan historiallisessa rakennuksessa, jonka Alvar Aalto suunnitteli jo 1940-luvulla. 


Tämän myöhemmin peruskorjatun rakennuksen olohuone ja ruokailutila olivat Aallolle ominaiseen tapaan avoimet ja vaaleat - sekä tietysti Artekin klassisin kalustein sisustetut. Käytössä oli myöskin useita huonekalujen uniikkikappaleita, kuten nämä Tynelin suunnittelemat messinkiset seinävalaisimet. Kaikki sisustusvalinnat henkivät Alvar Aallon kädenjälkeä aina parkettivalinnoista sekä kangastapeteista lähtien.

Vainiolaan on mahdollista majoittua kahdeksaan eri makuuhuoneeseen, jotka sijaitsevat rakennuksen yläkerrassa. Kodikkaissa huoneissa oli säilytetty ripaus boheemiuttakin ja ylellisyyttä arvostavat pystyvät majoittumaan saunalliseen Liiteri-sviitin. Rakennus oli kerrassaan upea kokonaisuus harmaine kattoparruineen, kukkatekstiileineen sekä klassisine huonekaluineen. Vaikka Alvar Aallon arkkitehtuuri tai huonekalut eivät varsinaisesti puhuttele omaa sisustustyyliäni, ihailen niitä kovasti tällaisissa taidokkaasti toteutetuissa ympäristöissä.
Ja jos lomaltaan haluaa enemmän yksityisyyttä, koko Vainiolan voi vuokrata yksityiskäyttöön - mikseipä siellä sopisi viettää vaikka juhliakin. Vainiolan jälkeen meitä odotti kuitenkin vielä kerrassaan (oikeasti!) vedet silmiin tuova sisustuksellinen kokonaisuus normaalisti yleisölle suljetussa Havulinnassa. Arkkitehti G. A. Lindbergin piirtämä jugend-tyylinen Havulinna on valmistunut Ahlströmin suvun kodiksi vuonna 1901 ja se toimii nykyään Ahlströmin suvun sekä yritysten edustuskäytössä. Valitettavasti en siis pääse jakamaan tämän linnan seinien sisältä teille kuviani suvun yksityisyyden varjelun vuoksi, mutta itseasiassa vierailu tuntuu tämän rajoituksen myötä entistä merkityksellisemmältä.


Jos siis ihastuit Ruukin alueeseen yhtälailla meidän kanssa, Booking.com* sivuilta pääset tekemään sinne varauksen. Itse olen ainoastaan iloinen, että tämä vierailu ei jäänyt kesän ainoaksi, sillä pääsen vielä uudestaan nauttimaan hotelliyön verran tästä uniikista miljööstä...

*postaus sisältää mainoslinkkejä.


Share:

2 kommenttia

  1. Kiitos paljon kun lähdit mukaan haasteeseen, postaus oli aivan mahtava! Pääsin itse käymään Villa Maireassa keväällä ja vierailu oli kyllä todella mieleenpainuva. Hieno paikka!

    VastaaPoista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig