2019/02/17

Ajatuksia hyvinvoinnista

Kaupallinen yhteistyö: Puhti


Vaikka blogini pääpaino onkin sisustus- ja lifestyleteemoissa, ajoittain haluan sivuta täällä blogissani myös yhtä omaa intohimon kohdettani, eli hyvinvointia. Hyvinvointi on lähellä sydäntäni siksi, että koen elämänlaadun sekä henkisen että fyysisen hyvinvoinnin kulkevan käsi kädessä.  Ensimmäisen kerran blogini historiassa taisin sivuta aihetta täällä, myöhemmin ainakin muun muassa postauksessa Itsestä huolehtimisen tärkeys sekä SuhteetNäen hyvinvoinnin kokonaisuutena, johon kuuluu sekä henkinen että fyysinen puoli, vaikka usein hyvinvoinnilla tarkoitetaan nimenomaan ravinnon tai liikunnan vaikutuksia. 


Koska ihminen on kokonaisuus, henkinen hyvinvointi vaikuttaa fyysiseen ja toisinpäin. Monet teistäkin varmasti ovat kohdanneet joskus psykosomaattisia oireita, joille ei ole löytynyt lääketieteellistä selitystä. Pääsärky, selkäsärky tai vatsakipu ovat usein stressin aiheuttamia eikä niihin ole tarjolla buranan lisäksi kuin vinkki hidastaa tahtia tai mennä metsään kävelemään. Muistan kerran, kun rankan eron jälkeen valitellessani epämääräisiä oireita lääkäri kysyi minulta, olinko mahtanut käsitellä eroni tunnepuolella. En silloin ymmärtänyt kysymystä lainkaan, sillä eihän nyt mikään "tunnehommeli voi tällaisia oireita aiheuttaa". Ja kyllä vaan voi: padotessamme esim. surun ja vihan tunteita kehoon aiheuttaa se epämääräisiä oireita aina unettomuudesta erilaisiin kiputiloihin.


Tietysti tämä kehomieli-yhteys toimii myös niinpäin, että  mielialan ollessa alhaalla tulee valittua epäterveellisiä vaihtoehtoja lautaselle eikä kehon liikuttaminen huvita – ja näin ikävä kierre on valmis. Ja monesti toki vaikka väsymyksen taustalla on oikeasti jokin fyysinen sairaus tai esimerkiksi kehon puutostila – aina ei ole vain kyse käsittelemättömistä tunnelukoista tai muista. Olen itse saanut viimeisen vuoden aikana todella paljon oireita esimerkiksi vehnästä ja muista viljoista – vatsan eri kipuilut ovat olleet ajoittain enemmän sääntö kuin poikkeus. Tiedän tämän johtuvan osittain siitä, että istun nykyään enemmän kuin ennen työnii puolesta, mutta halusin myös selvittää voisiko taustalla olla myöskin jotain muutakin. 


Kuin vastauksena kaikkiin pohdintoihini, törmäsin uuteen palveluun, jonka avulla voi saada tarkemman kuvan oman kehon hyvinvoinnista. Pääsen kaupallisessa yhteistyössä testaamaan uuden hyvinvointipalvelu Puhdinjossa laajan terveystarkastuksen avulla saan kokonaiskuvan kehoni hyvivoinnista. Jään odottamaan tuloksia, jossa verestäni mitataan 33 erilaista arvoa aina keliakiasta raudan ferritiiniarvoihin sekä D-vitamiiniin. Lupaan kertoa teillekin sitten myöhemmin, millaisia tuloksia sain ja mahtoiko niistä löytyä selitys epämääräisille vatsaoireille. Testin lisäksi ajattelin ottaa käyttöön FODMAP-ruokavalion, jossa karsitaan mm. tiettyjä viljoja, palkokasveja sekä laktoosia.


Oikeastaan eräs asia, johon olen vasta viime vuosina herännyt on se, miten paljon ruokavaliollamme on vaikutusta niin kehon kuin mielen hyvinvointiimme. Vatsan sanotaan olevan kehomme toiset aivot, jossa tapahtuu paljon aina mielihyvähormooneiden kehittymisestä ruuan sulatukseen. Oman hyvinvointini kannalta olen huomannut, että vehnän ja sokerin välttäminen yhdistettynä runsaskasviksiseen ruokavalioon auttaa pitämään energiatasot korkealla. Tämä ruokavaliohan ei todellakaan käytännössä aina toteudu ja huomaan havahtuvani siihen, että taasko sitä "hemmoteltiin" itseä suklaalla ja napattiin se croisantti pressitilaisuudessa. Haluaisin sanoa, että myös näissä asioissa uskon kohtuuteen, mutta valitettavasti omalla kohdallani saatan kärsiä tuon croisantin myötävaikutuksista koko päivän, joten ruokavalion suhteen olisi syytä olla oikeasti todella tarkkana.


Kasvisten hyödyntämisessä olen alkanut seuramaan satokausikalenteria ja esimerkiksi tämän satokauden hedelmiin kuuluvat pitaija, mango sekä veriappelsiini, jotka kaikki ovat omaan makuun sopivia sekä tarpeeksi vatsaystävällisiä. Satokausikalenteri kertoo, mitkä kasvikset ja hedelmät ovat juuri nyt parhaimmillaan sekä jakaa vinkkejä siihen, miten niitä voi hyödyntää. Itse olen ainakin saanut tästä apua pohtiessani, miten lisätä kasvisten syöntiä arjessa. Monesti olen esimerkiksi kalan tai kanan kaveriksi tehnyt uunikasviksia satokauden tuotteista: pilkkoo vaan erilaisia pellille, päälle oliiviyöljyä ja uuniin. Ei todellakaan ole mitenkään hankalaa vaan oikeasti todella helppoa ja maukasta.

Millaisia ratkaisuja te olette tehneet hyvinvointinne suhteen?

Share:

4 kommenttia

  1. Ravitseva ja terveellinen ruokavalio pitää osaltaan kropan ja mielen kunnossa.
    Ja sitten vielä omat ajatukset järjestykseen ja hymyä kasvoille niin terveys kantaa!
    Kiitos kannustavasta postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, joskaan asia ei ole niin yksiselitteinen! :) Kiva kuulla, jos tästä oli iloa!

      Poista
  2. Näinhän se menee että suolisto on tosiaan toiset aivot. Itsekkin huomaan miten valtavasti ruokailu vaikuttaa energiaan päivän mittaan. Jos lounaaksi syö liikaa hiilaria niin sen tietää että loppu työpäivä menee tympeästi kun alkaa väsyttämään.

    Kirjoitin itsekkin hiljattain samaisesta aiheesta ja itse koin tärkeäksi asiaksi myös mielenvirkeyden innostumisen kautta. Itselle on tosi tärkeää saada arkeensa jotain uutta tai joskus vanhaankin mikä innostaa. 💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olen huomannut ton aivan saman eli jos hiilaripitoinen lounas niin väsyttää – parempi painottua kasviksiin ja proteiiniin. Silloin kun voi hyvin, niin innostuminen tulee ikäänkuin itsestään! Ymmärrän hyvin tuon tarpeen innostua, itsekin löydän sellaisia useimmiten päivittäin – kyseessä voi olla just joku pieni juttu, vaikka uusi hedelmä tai sitten isompi eli uusi koti tai muuta. :)

      Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig