2019/01/16

Vastuulliset valinnat 2019

Vuosi vaihtui ja viime vuonna toin blogissani esille muutoksen sen suhteen, miten haluan tehdä blogistani jatkuvan kuluttamisen kehdon sijaan myös paikan, jossa yhdessä (tähän tarvitsen teitä lukijoita!) kyseenalaistetaan jatkuva kuluttaminen ja yli luonnonvarojen eläminen elämäntapana – kuitenkin elämästä ja esteettisyydestä nauttien. Tällainen elämän katsantokannan muuttaminen ja totuttujen toimintatapojen päivittäminen vastuullisempiin valintoihin ei luonnollisesti tapahdu yhdessä yössä saatikka sormia napauttamalla – en voi siis täysin itsekään sanoa onnistuneeni kaikessa, jonka suhteen toivoin muutosta. Koen kuitenkin, että oikeaan suuntaan ollaan menossa ja halusinkin eritellä tarkemmin blogiin, mitä vastuullisuus elämäntapana tulee tarkoittamaan tekojeni kannalta tänä vuonna.


Matkailun osalta teimme päätöksen, että peruimme alkuperäisen suunnitelman matkustaa Abu Dhabiin tänä keväänä ja suunnittelemme nyt uutta matkakohdetta. Ihmisoikeusasioiden ja eettisten syiden takia emme halua matkustaa kohteeseen, jossa koko äveriäs, pilviähipova, kerskakulutusta ihannoiva kulissi on rakennettu orjien selkänahasta kuolonuhreja säästelemättä. Moni teistä on varmasti myöskin seurannut uutisoitua prinsessa Latifan Pakoa Dubaista, joka alleviivaa naisen ihmisarvon puuttumista tässä kulttuurissa. Toki tiedostan, että asiat eivät parane sillä, että jätämme matkustamatta näihin ihmisoikeuksia polkeviin maihin – ei varmasti, mutta en usko että voisin nauttia lomastani ympäristössä, joka on niin omien arvojeni vastainen.
 

Ruokahävikin osalta meidän talouden täytyy parantaa hurjasti. Erityisesti joulun jälkeen jääkaapin siivottuani kauhistelin kaikkien päivämäärän ylittäneiden purkkien ja purnukoiden roskiin heittämistä. Tiesitkö esimerkiksi ruokahävikistä sen, että poisheitetty ruisleipä on ympäristön kannalta kuormittavampaa kuin ruisleivän muovipussin valmistus? Sen lisäksi että ruuan poisheittäminen ei ole ekologista, ei se todellakaan ole myöskään ekonomista: normaali nelihenkinen perhe heittää vuodessa ruokaa 500e edestä roskiin! Täytyy siis tehdä ruuanlaitosta suunnitelmallisempaa: any good tips?


Myöskin lihan vähentäminen sekä satokausikasvisten suosiminen kuuluu tämän vuoden keittiökulttuurin muutokseen. Kiinnostaisiko teitä muuten täällä blogissa, jos joskus jaan arkiruokareseptejä? Aikaisemmin olen postannut lähinnä juhlien tarjoiluista, mutta arkiruokailu varmasti kiinnostaisi myös – itse ainakin kaipaan siihen säännöllisesti vinkkejä? Lihan ajattelimme korvata kaurajauhiksella sekä mahdollisimman paljon suosia luomulihaa, jota ostamme suoraan Keski-Suomalaiselta tilalta.
 

Pienyrittäjien tukemisesta kirjoitin jo viime kuussakin tavoitteenani hieman nostaa sekä pieniä verkkokauppayrittäjiä että kivijalkaliikkeitä, joiden tuotteiden tai palveluiden takana voin todella seistä. Ette varmasti ole voineet välttyä kivijalkaliikkeitä koskevilta uutisilta tänä vuonna, kun sekä legendaarinen Ajatar että menestyvä My o My päättivät sulkea ovensa kannattamattomien näkymien kaupan alaan sekä markkinoihin perustuen. Omasta mielestäni kivijalkaliikkeet ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria, joten haluan itse tukea niiden toimintaa ja nostaa esille blogssani lempiliikkeitäni pääkaupunkiseudulla.Tavaroiden kierrättämisen osalta olemme tehneet hurjan ryhtiliikkeen ja käyneet läpi ylimääräiset tavarat ja vaatteet niin varaston kuin puolien muiden säilytystilojen puitteissa. Saimme karsittua useita pahvilaatikollisia hyvää, käyttökelpoista tavaraa kierrätykseen ja ajattelimme viedä ne SPR:n konttiin. Joidenkin vaatteiden osalta päivitän keväämmällä varmasti myös Zadaahan lisää myytävää. Oletko muuten tutustunut jo tähän muotikirppis-aplikaatioon? Kirjoitin sen käytöstä tarkemmin täällä ja mielestäni se on todella kätevä tapa hyvänkuntoisten vaatteiden myymiseen.

Sellaisia vastuullisuusteemoja täällä olisi tälle vuodelle mielessä. Tarkoitushan ei ole tulla näissäkään asioissa miksikään ekologisuuden huipentumaksi, vaan etsiä keinoja tehdä vastuullisempia valintoja omaan elämäntilanteeseen peilaten.

Share:

2 kommenttia

  1. Oli ajatuksena ensin ostaa huonekalut uutena, mutta löysinkin lähes kaikki tarvittavat käytettynä. Taas yksi "parempi" valinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Ihailtavaa toimintaa! Itsekin haluan ostaa seuraavaan kotiin pääsääntöisesti käytettynä Bukowskilta uusia kalusteista. :)

      Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig