2018/08/16

Yhdistelmäloma NorjassaPalasimme eilen sekä Ruotsin että Norjan reissultamme, jossa olimme kaiken kaikkiaan melkein kaksi viikkoa. Ehdimme viettää päivän Tukholmassa ja toisen Oslossa, vierailla ystäviemme upeassa villassa Norassa, Ruotisissa sekä viettää toisen pidemmän pätkän Norjan länsirannikolla. Saimme Norjan reissullamme yhdistettyä aika mahtavasti niin spa-, ranta-, kuin vaellus- ja kaupunkilomankin (aika loistava suoritus, jos minulta kysytään!). Majoituimme reissullamme Stavangerin rannikolla sijaitsevaan Sola Strand Hoteliin, jossa meitä odotti kauniilla merimaisemilla varustettu, klassisesti sisustettu Hamptons-henkinen hotellihuone.

Jos matkamme olisi sijoittunut paria viikkoa aikaisempaan, olisimme päässeet nauttimaan helteistä hotellin edustan upealle hiekkarannalle, joka on Norjan pisimpiä rantoja. Norjan säät ovat kuitenkin todella vaihtelevia, mutta meillä kävi hyvä tuuri ja onneksi saimme nauttia koko reissun auringonpaisteesta. Meidän oli tarkoitus rentoutua hotellin Spa:ssa lähtöpäivänä, mutta se jäi sitten lopulta tekemättä Preikestolenin vaelluksen aiheuttamien rakkojen vuoksi.


Perinteikkään hotellin juuret ulottuvat aina vuoteen 1914 ja saimme kuulla, että myös Norjan kuningaspari oli yöpynyt samassa huoneessa, johon majoituimme. Mielestäni tietysti tällainen suomalainen bloggaajakin olisi ansainnut taulun seinälle muiden arvovaltaisten vieraiden jonon jatkoksi, vai mitä tuumitte? Tunnelmallinen cabin lodge –tyylinen hotelli on säilytetty vanhassa asussaan ja jossain määrin viimeisenä sadepäivänä takkatulen loisteessa tuli fiilis, että tässähän viettää jo syyslomaa.


Stavangeriin on mahdollista matkustaa Helsingistä Norwegianilla kohtalaisen edullisesti, vaikkakin me reissasimme tällä kertaa bussilla Norasta Osloon, josta otimme edelleen lennon kaupunkiin. Norjassa reissatessa on hyvä ottaa huomioon, että vaikka välimatkat eivät olisikaan pitkiä kartalla, niihin saattaa vuoristoisen maaston sekä erilaisten lauttajärjestelyjen myötä kulua yllättävän paljon aikaa. Tämä oli myöskin syynä siihen, miksi emme päätyneetkään auton vuokraamiseen Oslosta, vaan matka taittui parhaiten lentäen.


Itse Stavangerin kaupunki oli aivan todella tunnelmallinen rantakylä, jossa tuntui, kuin kaikki talot olivat rakennettu oman unelmatalon kriteerien mukaisesti: valkoiset julkisivut, ristikkoikkunat, mustat katot sekä koristeelliset sisääntulot suloisine, värikkäine ovineen ja kukkaistutuksineen olivat kaupungissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Erityisesti Stavangerin vanha kaupunki ihastutti sekä myöskin lauttamatkan päässä oleva Taun alue, joka on lähellä Lysefjordenin kaunista vuonoa.


Norjassa hintataso on todella korkea, varsinkin näin suoraan Ruotsin pikkukylästä paikalle tultaessa. Hinnat ovat erityisen korkeita ruokakaupoissa ja julkisilla liikuttaessa, jossa aina jäätelön ja vesipullon hakiessa sai maksaa reilun kymmenen euroa ja 20 minuutin bussimatka oli lähemmäs 18e. En enää jossain vaiheessa uskaltanut edes laskea käytettyjä kruunuja, mutta se, että Ben & Jerrys purkki maksoi kaupassa lähemmäs 12 euroa kertoo hintatasosta ihan riittävästi (ja kyllä, purkki jäi sinne kauppaan Stavangerin lukuisia öljymiljönäärejä odottamaan).


Stavangerin alueen läheisyydessä sijaitsevat lukuisat, upeat luontokohteet, joista Norja onkin parhaimmillaan tuttu. Tämä oli oikeastaan meidän perimmäinen syy matkustaa Norjaan – viime vuoden Madeiran matka nosti taas pintaan vuoristokuumeen, jonka vakavista oireista olenkin aika vähän täällä blogissa kirjoittanut. Tautiin kuuluu niin maisemakaipuuta, korkean paikan pelon voittamista, rakkoja kuin myös runsasta rahanmenetystä. Opiskeluaikoina tulivat niin Sveitsin kuin Itävallan vuoret tutuksi aina kesäisten vaellusreissujen kuin talvella vietettyjen laskettelureissujen myötä. Sittemmin tuli vuorilomiin pidempi tauko, kun halusin enemmin kaupunki- ja rantalomailla sekä elämysmatkailla mm. joogaretriittien muodossa.


Stavangerin läheisyydessä sijaitsevat niin Preikestolenin kuin Kjeragin upeat näköalakohteet, ja koska teiltä tuli Instagramin puolella kyselyjä meidän Preikestolenin vaellusreittiin liittyen, ajattelin tämän hengen seisauttavan kauniin, joskin raskaan patikoinnin osalta kirjoittaa vielä oman postauksensa. Norjalaisten kiva, pieni päiväkävely on nimittäin aivan eritasoinen patikointiretki suomalaiselle, joka on tottunut tepastelemaan vaan pannukakkumaisemissa – nimimerkillä edelleen maitohapoilla.
Share:

4 kommenttia

 1. Aivan huikeat nuo maisemat. <3

  Norjan hintataso hämmentää, eipä sinne suotta ihmiset töiden perässä muuta väliaikaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan mielettömät! Palkkojen täytyy kyllä olla korkeat, koska hintatasokin on! huh huh!

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig