2016/11/06

Rakkaudesta designiin


Louis Poulsen, Fritz Hansen, Georg Jensen, By Lassen, Carl Hansen & Son... tanskalaisen muotoilun huippunimiä voisi jatkaa loputtomiin. Monet lukijat varmasti tietävätkin innostukseni tanskalaiseen designiin ja olen huomannut monen sisustuksesta kiinnostuneen hehkuttavan näitä samoja klassikoita kuin itsekin.


Kotoamme löytyvät niin Carl Hansenin y-tuoli, Louis Poulsenin valaisimet, Fritz Hansenin PK22-tuolit sekä nyt juuri kotiin saapuneena Seiska (3107) -tuolit kokovalkoisina. Pitkään mielsin tämän klassikkotuolin liian tavanomaiseksi omaan makuuni, mutta jotenkin kokovalkoisen tuolin saavuttua olin ihan myyty! Valkoinen jalka tekee tuolista jotenkin kromijalkaa helposti lähestyttävämmän sekä maanläheisemmän.


Minua on joo nuoresta iästä lähtien viehättänyt kaunis muotoilu ja erityisesti skandinaavisesta muotoilusta silmääni ovat hivelleet tanskalaisten designtalojen klassikot. Olen täällä blogissa varmasti joskus kertonutkin, että tein gradu-tutkielmani designin roolista huonekalualalla. Käsittelin tutkielmassani nimenomaan muotoilun kaupallista näkökulmaa ja sitä, mitä design oikeastaan onkaan.


Moni mieltää designin nimenomaan taiteeksi, vaikka kyseessä on enemminkin jotain, jossa taide ja talous kohtaavat. Designilla täytyy aina olla käyttötarkoitus ja hyvä muotoilu tarkoittaa tässä yhteydessä estetiikan lisäksi ominaisuuksia, jotka parantavat tuotteen käytettävyyttä. En usko, että klassikoista olisi tullut niin suosittuja, jos ne olisivat ainoastaan esteettisesti miellyttäviä. Kauniin ilmeen lisäksi niitä kaikki yhdistää myöskin kestävyys, laatu ja toimivuus.


Käytettävyydellä tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi sitä, että Poulsenin valaisimet ovat suunniteltu siten, että valonlähde ei näy ja näin ollen valo tulee miellyttävämmin tilaan. Valo ei myöskään hyvän suunnittelun ansioista häikäise, vaan luo kauniin varjon ja valon leikin. Seiska -tuoli puolestaan on muotoilultaan hyvin aikaa kestävä ja esteettisesti kaunis. Käytettävyys on myöskin omaa luokkaansa, sillä tuolin valmistus on todella monivaiheinen prosessi, josta kirjoitinkin joskus aikaisemmin täällä.


Hyvä muotoilu myös siis tuntuu -miltä tuoli tuntuu istua, vaasi katsoa tai kauniisti hiottu puupinta koskea. Säästän teidän lukijat nyt kuitenkin pidemmältä powerpoint-esitykseltä aiheesta, josta voisin jutella tunteja. Onneksi akuuttina hoitona tähän aiheeseen pääsen todennäköisesti piipahtamaan joulukuussa Kööpenhaminassa, joka onkin yksi lempikaupunkini!

Löytyykö sieltä ruudun takaa muita tanskalaiseen designiin hurahtaneita?


Share:

8 kommenttia

 1. Täällä käsi pystyssä :) Tanskalaiseen muotoiluun. Seiskat löytyykin keittiön tuolina ja sekä Louis Poulsenin valaisimia+ yksi y-tuoli. Köpis on kyllä ihana kaupunki, oikea sisustajan megga. Käytiin vuosi sitten keväällä Köpiksessä ja tulikin useampi liike käytyä läpi. Seurattiin tv:stä Silta sarjaa, niin innostuttiin sen myötä lähteä siellä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en yhtään ihmettele ihastustasi! :) Kööpenhamina vei ekalla kerralla täysin sydämeni, ihmiset siellä on kaiken designin lisäksi tosi ihania! <3

   Poista
 2. Vitsit miten kaunista ja selkeää, samanlainen maku itsellä! Jaan sun ajatukset!

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus! Kodissanne on kyllä ihan super kaunista designia, mihin tuskin voi koskaan kyllästyä. Itseänikin ihastuttaa tanskalainen design koko ajan vaan enemmän, niin upean pelkistettyä ja ajattoman tyylikästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Itselläkin on pitkä tie tänne, sillä aluksi nämä useimmat klassikot eivät viehättäneet ollenkaan (poislukien seiskatuoli), mutta esimerkiksi Poulsenin valaisimien päälle ymmärsin vasta n. 5 vuotta sitten...

   Poista
 4. Hei! Pyöreä pöytä näyttää hyvältä asunnossasi! Onko se halkaisijaltaan 120cm ja kuinka monta sen ympärille mahtuu syömään "hyvin" ja kuinka monta "erikoistapauksissa" esim juhlissa? Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta huomasin sun kommentin! Kiitos! :) On kyllä 120cm ja sanoisin, että 5 mahtuu hyvin, 6 tarvittaessa, varmaan 8 pelkän lasin kanssa. :)

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig