2017/06/26

Mökki -rentoutumispaikka vai työleiri?


Toivottavasti siellä on ollut rentouttava juhannus! Vietimme itse tätä keskikesän juhlaa pitkästä aikaa mökillämme Keski-Suomessa ja suunnitelmissa oli lähinnä saunoa, uida ja grillata. No nämä suunnitelmat päivittyivät sitten perille päästyämme, kun ensitöiksemme aloimme siivoamaan terassia, pesemään ikkunoita ja laittamaan mökkiä juhannuskuntoon muutenkin. Voitte vain kuvitella, riittikö kaksi päivää tähän rumbaan ollenkaan?


Olen lapsuudessa viettänyt lähes kaikki kesät mökillä ja myöhemmällä iällä vasta ymmärtänyt, miksi äiti kutsui paikkaa aina leikkimielisesti työleiriksi -samanlaisia työleirin piirteitä sain nimittäin itsekin reissullamme aikaseksi. Olen nimittäin sellainen, että en pysty kunnolla rentoutumaan, ellei kaikki ole tip top -ja voin sanoa, että mökillä ne harvemmin on!


Olemmekin paljon pohtineet sitä, missämäärin mökillä kannattaa stressata ja tehdä asioita ja kuinka viimisen päälle mökin haluaa aina olla. Kun kyseessä on vapaa-ajan asunto, jolla kuitenkin käydään vain sen 5-10 kertaa vuodessa, ei näitä hetkiä haluaisi käyttää vain nurmikon leikkuuseen ja rikkaruohojen nyppimiseen, vaan oikeasti vain siihen rentoutumiseen ja vaikkapa kirjojen lukemiseen.


Vaikka tämä paikkana on minulle rakas jo siitäkin syystä, että sukujuureni sijaitsevat lähimailla, niin väkisinkin aika mökillä kuluu helposti siihen, että tuijottelen vain tekemättömiä töitä. Suunnittelen erinäisiä remontteja, mökin eriväriseksi valttamista, lankkulattian maalaamista ja lopulta havahdun siihen, että onkin jo aika suunnata kotimatkalle.Noh, onneksi aikaa jäi kaiken kuokkimisen ja ikkunan pesujen lomassa myös rentoutumiselle ja herkuttelulle, ja kannoimme myös mökille hankitun Weston-aurinkovuoteen laiturin nokkaan poutaisimpana päivänä. Mies ihastui pesään nähtyään sen Lauran upealla terassilla ja mittaili sitä jo pienelle parvekkeellemme (voin sanoa, että ei olisi mahtunut!), mutta onneksi sille löytyi sitten paikka mökin terassilta (ja sään salliessa myös parvekkeen nokasta).Vaikka mökillä on paljon vielä tehtävää, oma estetiikan kaipuuni saan kuitenkin kätkettyä useimmiten pieniin hetkiin ja asetelmiin, jolloin kaikki keskeneräisyys häipyy pois mielestä. Välillä sitä vain toivoisi, että olisi syntynyt hieman huolettomammaksi ja Maaret Kallion sanoin oppisi myös taitoa tehdä asioita vain sinnepäin.
Jos joku, niin ainakin Maija-neiti nautti mökin tunnelmasta täysin siemauksin, sillä ei kai koirasta voi olla mikään mukavampaa kuin hihnasta koittava vapaus ja metsän monet tuoksut. Välillä kirmattiin uimaan ja sitten taas pesään köllimään. Tosin, liian huolettomana ei Maijankaan kanssa voi olla, sillä ilveksiä on nähty liikkuvan jopa meidän mökin pihapiirissä -sellaisen aamupalaksi ei ole syytä joutua!
 

Näitä rauhallisia järvimaisemia katsellessa ymmärtää kyllä hyvin, miksi mökkeilu rauhoittaa mieltä. Ihan vielä somettomaan mökkilomaan emme päässeet, mutta tavoitteena on, että ensi kerralla suljetaan puhelimet mökkeilyn ajaksi ja rauhoitutaan täysin luonnosta nauttimiseen. Nykyajan viriketulva, jolla sosiaalinen media kuormittaa aivoja, on kohtalaisen hurja ja tästä on syytä aina silloin tällöin ottaa lomaa.


Minkälainen suhde sinulla on mökkeilyyn, onko mökki rentoutumisen keidas vai ainainen työleiri?

Share:

6 kommenttia

 1. Ihania kuvia ja viihtyisän näköinen mökki :) Minulle mökkeily edustaa enemmän rentoutumispaikkaa, vaikka paljon piha- ja siivoushommia siellä tuleekin tehtyä. Minulle tosin kaikenlainen ulkona puuhastelu on rentoutumismuoto myöskin, kun kerrostalokaksiossa ei pääse turhan usein pihalla möyrimään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Piia! Rentoutumispaikka täälläkin on tavoitteena, ja sellaisesta "kaikki pitää saada heti valmiiksi, kurkkua kuristaa" -asenteesta luopuminen mökin suhteen. Ei pääse kerrostaloasujana pihalle möyrimään, ehkä onneksi näin :D

   Poista
 2. Minä en ole koskaan oikeastaan mökkeilyt. Lapsena olen ollut kylässä isoäitini senaikaisella mökillä, mutta muistot siitä ajasta ovat melko hataria. Meillä paetaan yleensä kaupunkia vanhempieni luo pellon keskelle. Olenkin sanonut äitini kotitaloa blogissani varsinaiseksi muka mökiksi. Siellä vain yleensä ehtii rentoutua ihan rauhassa, kun äiti hoitaa ruuat pöytään ja tytölläkin on leikkikavereita. Juhannuksena minä ja mieheni keskityimme itseasiassa lähes pelkästään lepäämiseen ja nukkumiseen, kun siihen oli kerrankin mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta siinähän vasta oiva käytäntö onkin, kun vanhemmat asuvat maaseudulla ja pääsee samalla luonnon rauhaan ja saa omaa aikaa, kun lapsia hoitaa joku muu! Jos minulta kysytään, niin tuohan kuulostaa täydellisestä ratkaisulta! :)

   Poista
 3. Kuulostaa aivan kuin minä olisin kirjoittanut ; ) Meidän mökki on aina ollut "työleiri". Siltikään en halua luopua paikasta vaan joka vuosi odotan että pääsen sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, siellä toinen työmyyrä! Varmaan olen mökillä itsekin aikamoinen näky tukka pystyssä ja saappaat jalassa, kun ähellän menemään! :D

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig