2016/11/13

Mitä olen oppinut sisustamisesta

Aika monet blogini pitkäaikaiset lukijat tietävätkin taustani sisustussuunnittelijana, mutta sittemmin lukijoiden määrän kasvaessa ajattelin teille uusillekin hieman kertoa itsestäni. Olen tosiaan päätynyt sisustusalalle aikanaan intohimoni johdattelemani, en koulun penkin kautta. Opiskelut kauppakorkeakoulussa saivat aikanaan hakemaan kesätöihin Vepsäläiselle, ja kesätöissä olen ilmeisemmin edelleen! Vähitellen osa-aikaiset myyjän tehtävät vaihtuivat sisustussuunnitteluun, jota olen tehnyt nyt viimeisen kuuden vuoden ajan. Visuaalisuus, luovuus ja ihmisten parissa viihtyminen ovat vieneet sisustamisen tiellä eteenpäin ja pitkäaikaisen haaveen johdattamana pääsin vuonna 2015 suunnittelemaan ensimmäisen asuntomessukohteeni Vantaalle. Sittemmin kohteita on jo muutamia ja ensi vuonna suuntaan Mikkelin asuntomessuille, tällä kertaa mustan puutalon merkeissä. Tästä ajattelin tehdä ihan oman postauksensa ja olen projektista todella innoissani, sillä talo on tyyliltään edellisen vuoden kohteita pehmeämpi -kivaa vaihtelua myös näin suunnittelijan näkökulmasta!

Ajattelin, että ehkä teitä lukijoita saattaisi kiinnostaa, mitä olen oppinut sisustamisesta näiden vuosien varrella? Tähän en halunnut tehdä mitään kaikenkattavaa opusta, vaan tuoda esille sen, miten oma maku ja ajattelumalli on muovautunut työskennellessäni laadukkaiden design-tuotteiden ympäröimänä.


1. Panosta laatuun

Design-huonekalu on ekologinen, esteettinen ja järkevä rahankäytöllinen hankinta. Ai miksikö? Laatu kestää pidempään, kuin edullinen kopio tai vastaava tuote. Kallista? Ehkä hetkellisesti, voisi kuitenkin puhua enemmin investoinnista. Tämä ei tarkoita, että vain design-huonekalut ovat laadukkaita, tai että pienellä rahalla ei saisi kaunista. Tiedän vain itse omasta kokemuksesta, että ne muutamat kompromissit matkalla kohti sitä unelmien tuotetta vasta kalliiksi tulevatkin.

Hyvin muotoiltu tuote vain maksaa itsensä pitkällä aikavälillä takaisin, koska se kestää aikaa visuaalisesta ja käyttöä laadullisesti. Useimmiten design-huonekalut säilyttävät myös arvonsa tai arvo jopa nousee ajan saatossa. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi Artekin tuotteet, joiden hinnat ovat lähes tuplaantuneet. Mutta ei kukaan huomaa, että tämä on kopio? Ei välttämättä huomaakaan, mutta sinä itse tiedät sen. Sen jos jonkun täytyisi merkata.



2. Älä vertaa

Kateus ja häpeä omasta kodista ovat sisustuskumppaneista kauheimmat. Kertoo omasta epävarmuudesta, jos omaa kotia pitää verrata muiden koteihin ja tämä epävarmuus saattaa näyttäytyä piikikkään arvosteluna. "Ei millään pahalla" -kommentit ovat usein juuri niitä, jotka voisi jättää sanomatta. Jos et keksi mitään hyvää sanottavaa toisen kodista, niin kannattaa olla mieluummin hiljaa -ellei mielipidettäsi erikseen kysytä. Sisustusmakuja - ja tyylejä on laidasta laitaan, yksi nauttii maalaisromanttisesta ympäristöstä, joku väreistä ja kolmas kokovalkoisesta. Kaikilla on oikeus luoda omannäköisensä ympäristö, jossa viihtyy. Toisella on valtava talo ja itse asut pienessä yksiössä? Kaikilla meillä on omat lähtökohtamme, mutta se ei ole este luoda omasta kodista juuri se kaunein itselle.

3. Varaudu muuttumaan

Tämän me kaikki me taidamme tietää sisustuksen saralla -vain muutos on pysyvää. Kymmenen vuotta sitten olin varma, että tulevaisuuden kotini on moderni ja pelkistetty, korkeakiiltovalkoinen kivitalo pähkinäparketilla. Sittemmin sisustukseni taipui maalaisromanttiseen suuntaan antiikkipöytineen ja runsaine pastillisävyineen. Ajan saatossa maku on muuttunut pelkistetympään ja modernimpaan suuntaan. Olen löytänyt viehätyksen taitavasta käsityöstä, minimalismista ja vähemmän on enemmän -ajatuksesta. Väripaletti on hillityn neutraali ja kodikkuus tulee kauniista asetelmista ja modernin sekä vanhempien huonekalujen liitosta. Yksi mikä oman sisustamisen taustalla kuitenkin kokoajan on pysynyt: harmaaseen taittavan beigen ja valkoisen yhdistelmä. Uskon, että kun sisustuksen punainen lanka on kohtalaisen neutraali, niitä ajan väkisin tuomia muutoksia on myös helpompi ja edullisempi toteuttaa.



4. Pelkistetty ja neutraali sisustus kestää aikaa

Ää, onpa tylsää! Varmasti, monenkin mielestä. Totuus vain on se, että kovin värikkäät, huomiota herättävät ja erikoiset ratkaisut alkavat kyllästyttämään ajan mittaan -useimpia meistä. Olen itsekin omistanut pinkin samettisen tuolin, kristallikruunun, itämaisen maton ja limen vihreän seinän. Ajan saatossa makuni on hioutunut hyvin neutraaliksi ja pelkistetyksi, osittain mieltymyksien vuoksi ja osittain sen vuoksi, että mielenkiinto sisutuksessa voidaan saada muillakin keinoilla kuin näennäisesti näyttävillä ratkaisuilla.

Sellaisia ajatuksia tällä kertaa näin sunnuntai-iltaan. Toivottavasti siellä on juhlittu isänpäivää rauhallisissa ja lämpimissä merkeissä!

 Nyt minua kiinnostaisikin kuulla, minkälaisia ajatuksia ja kehityskaaria sinun sisustustaipaleesi on kokenut?



Share:

12 kommenttia

  1. No oma tyyli on kyllä muuttunut! Aikoinaan tuli vaikka minkälaista esinettä hankittua kotiin mutta nykyään on rahankäyötn suhteen maltillisempi. Liika tavara ahdistaa.

    -T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se maku muuttuu! Ja minimalismi tulee usein myös lompakon kannalta edullisemmaksi, kuin jatkuva tavaran hamstrailu. :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus. 😊 Itse opiskelen myös alaa ja olen vielä alkutaipaleella monessa asiassa. Maku tosiaan muuttuu koko ajan, mitä enemmän tietoa/kokemusta tulee. Nykyään tykkään modernista sisustuksesta sekä neutraaleista perusväreistä, joihin sekoitan jotain esim. Vanhaa tuomaan rosoisuutta. Tanskalaiset kodit ovat lähinnä minun makuani. Itse tykkään hieman boheemista sisustuksesta, kuin sellaisesta liian harkitusta. Designia ostan aina kun vaan voin, mutta en halua kaiken kodissani olevan uutta tai designia. Noh, katsotaan mitä se on sitten 10v. Kuluttua, voi olla ettei se mennytkään näin! 😄 Nuorempana olin maalaisromantikko, sitten oli vihreän kausi, sinisen kausi, kunnes tuli tumma puu ja pähkinä. Huh onhan tässä näitä erilaisia kausia ollut, nyt on valkoinen/harmaa sekä eri puunsävyt. Mustakin mielyttää silmää koko ajan enemmän.

    Kivaa viikkoa!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postaus herätti ajatuksia, niin se oli tarkoituskin! :) Tanskalaiset kodit ovat niin upeita, tai ei kai tässä voi oikein yleistää -suomessakin kun löytyy niin. Usein boheemitkin, taidokkasti tehdyt kodit ovat tarkkaan harkittuja -niissä se vain ei ole niin ilmiselvää kuin pelkistetymmissä ja se jos joku vaatii taitoa! :) Kaiken ei tarvitse olla todellakaan designia, sitä on kiva yhdistää muiden tavaroiden joukkoon. Kivaa viikkoa myös sinne! <3

      Poista
  3. Pinkki sametti tuoli! En voinut olla tarttumatta tähän, koska nimenomaan haaveilen siitä! Taidan siis olla ihan jäljessä ja tyylitajuni ole hioutunut veroiseksesi, mutta viis siitä ;)
    Mistä löysit omasi ja mistä voisin löytää? Ei siis tod mitään Barbie-pinkkiä vaan vaaleaa roosaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! ;) Pinkillä tarkoitan nimenomaan sellaista syvää kirkasta pinkkiä, en mitään ihanaa puuteriroosaa, jonka itsekin voisin todellakin kotiuttaa. Puuteriroosa on itseasiassa yksi lempisävyjäni ja aina kevään tullen kaivan vaaleanpunaiset tyynyt esille. Lauritzonilla on ainakin vaaleanpunaista samettia valikoimissa ja sillä saa verhoiltua useita eri nojatuoleja!

      Poista
  4. Multa kans löytyy pinkki samettituoli ja pieni vaaleanpunainen samettisohva! Ja ne ovat ihanimpia huonekaluja mitä olen ostanut, toinen niistä on jo 4 vuotta vanha, molemmat Ellokselta. Edelleen saan kyselyjä nojatuolini perään instagramissa. Muuten olen samaa mieltä näistä kohdista, mutta tuosta designista olen eri mieltä, kuten ehkä saatoit lukeakin taannoisesta designia käsittelevästä postauksestani. Arvostan designin laatua ja sulavalinjaista ulkonäköä ja sinun kotisi on hyvä esimerkki designin taitavasta käytöstä. Mutta itse en voi sanoa että unelmatuotteeni liittyisivät millään muotoa designiin. Rakastan pehmeälinjaisia, klassisia huonekaluja, vaikka ne eivät olisi kenenkään nimekkään suunnitelijan tuotoksia. Meillä on ruokapöytänä käsitehty lankkupöytä, joka kestää varmasti aikaa vähintään yhtälaila kuin muoviset designsisarensa. Myös kodin laatat, valaisimet ja matot kestää epäilemättä käytössä aivan yhtä lailla oli niiden suunnittelija kuka tahansa, kunhan nyt ei ihan sitä marketin halvinta valitse kuitenkaan. Eihän esimerkiksi valaisin kulu käytössä, kun sehän vain riippuu katossa :D Silti nytkin haaveilen meille uusista baarijakkaroista, jotka tulevat olemaan todennäköisesti Kartellin One Moret. Ei sen takia, että ne ovat designia, vaan siksi, että en ole löytänyt yhtä hienoja mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne teidän vaalenpunaiset huonekalut on niin ihanat! <3 tarkoitin nimenomaan pinkkiä, en sellaista hienostunutta puuteriroosaa, jota teilläkin on käytetty (itsellä myös kevään tullen on aina vaaleanpunaista, se on ollut aina yksi lempivärini). Täytyy tulla lukaisemaan sinun design-postaus ja kiitos kauniista sanoistasi! Omassa unelmakodissani voisi juuri olla upea vanha lankkupöytä modernien designtuolien kanssa, pehmeys yhdistettynä linjakkaaseen minimalismiin -tähän asuntoon sellainen olisi vain liikaa. Kaikkien unelmat eivät todellakaan liity desinghuonekaluihin, enkä itsekään ymmärtänyt niiden päälle n. 10 vuotta sitten. Myös Kartellilla on kauniita tuoleja valikoimissa, itsellä on ollut mm. Louis Ghost tuoli ja Bourgie -valaisin edellisessä kodissa. Uuden ja vanhan, edullisen ja kalliimman yhdistäminen toimii mielestäni kivasti niin pukeutumisessa kuin sisustamisessa. Tuo valaisinpointti oli hyvä myös, siksi koen että jos panostaa yhteen design-esineeseen, niin kannattaa aloittaa laadukkaista valaisimista -ne kun löytävät myös paikkansa kodista toiseen.

      Poista
  5. Totta joka sana! Mitä pienempi asunto, sitä paremmalta näyttää niukkalinjainen ja vähäeleinen sisustus. Pieni asunto ahdettuna täyteen koriste-esineitä, torkkupeittoja, kehyksiä, kynttelikköjä, ruukkuja, koreja ja vitriinejä kristallikruunuineen ja koristetakkoineen on kyllä tunkkainen ja ehdottomasti no-no!! :D Yksi kaunsi ja tarkoin valittu design-esine (esim. jalkalamppu) tuo pieneen tilaan juuri sopivasti näyttävyyttä ja vangitsee katseen lopputuloksen olematta liian levoton ja täyteen ahdettu. Meillä kun neliöitä on se 180, olisi tullut aivan liian kalliiksi ostaa uutena kaikki huonekalut, valaisimet, matot ja taulut designliikkeistä. Siksi päädyimme aika monesti Ikeaan. Myös Ellokselta löytyy kivoja edullisia huonekaluja minun makuuni. Ruokapöydän lamput on seuraavana ostoslistalla ja en panisi pahitteeksi vaikka ne olisivatkin jotkut oikein kauniit ja laadukkaat - katseenkestävät vielä ensi vuosikymmenelläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä on nimenomaan ehkä haasteena sellainen tietty kodikkuuden luominen, josta kyllä pidän, mutta joka -juuri niin kuin kuvailit -voi mennä pienemmässä asunnossa liian ahdistavaksi! Se ei vaadi kuin sen yhden ruukun tai kasvin väärään paikkaan, niin johan on liikaa! :D Isompi asunto ehdottomasti antaa pelivaraa tällä kodikkuudella leikkimiseen, taivoitteena on meilläkin neliömäärän kasvattaminen lähivuosina. Silloin myös nämä minimalistiset kalusteet pääsee vähän enemmän oikeuksiinsa, kun saavat tarvitsemaansa väljyyttä. :)

      Poista
  6. Hei, mikä on tuo ihana maalisävy seinässä? :)

    VastaaPoista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig