2018/11/04

Asioiden on muututtava - ja päätin aloittaa itsestäni


Hävettää. 

Olen pyöritellyt pitkään päässäni sopivia sanoja ja lausepareja siitä miten kirjoittaisin sen, mitä itse ajattelen valloillaan olevasta maailmantilaan liittyvästä keskustelusta ja ilmastoahdistuksesta, jota monet bloggaajat ovat jo käsitelleetkin uusimman ilmastoraportin tultua julki. Tuntuisi tekopyhältä raottaa asiaan verhoa, kertoa postauksen verran mitä minä olen asian eteen tehnyt, ja sen perään tuutata uusinta pr-toimistolta saatua trenditakkia ylle ja tehdä kaupalliset linkit hohdokkaimmista sisustushiteistä blogiin hiljaisen ostokehoituksen kera. Sanokaa vaan kyyniseksi, mutta välillä vaikuttaa siltä, että moni maailmantuskaansa nyt rummuttava voi itseasiassa asian esille nostamisella enemmän paisuttaa omaa mainettaan, kuin edistää asiaa pyytettömästi.Koen vaikuttajana vastuuta tästä asiasta ja omaatuntoani painaa myös se, että en ole tehnyt asian eteen tarpeeksi. Nyt asiaan tulee kuitenkin muutos – kiitos parin viikon blogitauon, jonka aikana hain blogilleni uutta linjaa sisäisen prosessin myötä muutenkin. En halua jatkaa enää samalla linjalla blogiani, mitä olen aikaisemmin tehnyt, sillä koen, että sodin sillä itseäni ja omia arvojani vastaan. Otan tällä uudella linjanvedolla riskin siitä, että vanhat lukijani eivät enää koe uutta sisältöä mielekkääksi, blogini kautta saadut tulot pienenevät tai jokin yhteistyö jää tekemättä, mutta se on korteni tähän kekoon, jonka koen nyt oleelliseksi.Siksi päätin tässä maailmantuskassani – blogini ei tule käsittelemään asiaa vain tämän postauksen verran, vaan tulen muuttamaan blogini linjaa monilta osin. En halua olla enää kenellekään esikuva siinä, kuinka jatkuvasti täytyisi haluta jotain lisää ja kannustaa kulutukseen yli tarpeiden. En halua enää saada lukijoitani ostamaan aina vain enemmän ja parempaa keskittämällä blogini sisällön pääsääntöisesti kuluttamiseen. Kiitos siis toisten bloggaajien tärkeän alullepanevan voiman ilmastokeskusteluun liittyen sekä Lauran blogihaasteen #mitäminäolentehnyt, haluan myös kertoa aikaisempien tekojeni lisäksi teille mitä minä tulen tekemään. Mitä vastuullisuus maailman tilasta tulee siis jatkossa tarkoittamaan blogini tiimoilta ja yksityiselämässäni?Muutokseni bloggaajana

Vaikka olen aikaisemminkin ollut tarkka kaupallisten yhteistöiden takana olevien yritysten arvomaailmojen suhteen, tulen olemaan sitä jatkossa entistä enemmän. Tästä eteenpäin teen yhteistöitä ainoastaan yritysten ja järjestöjen kanssa, joiden arvomaailman koen täysin omakseni. Liiketoimintaa voi tehdä mielestäni hyvällä omallatunnolla, kunhan se täyttää tietyt eettisyyden ja ekologisuuden vaatimukset. Lisäksi tulen luopumaan inspiraatiokollaaseista ja kaupallisista linkeistä, jotka saattavat lisätä alituisesti painetta ostaa uusia tuotteita ja luovat turhia tarpeita. Koen, että olen jo onnistunut siinä, että klassisen tyylini vuoksi teen harvoin virheostoksia ja suosin muutenkin uusimpien trendien sijaan klassisia ja aikaa kestäviä vaatteita sekä sisustushankintoja. Osaksi vaikuttajuuteen liittyvää muutosta, tulen jatkossa myös kertomaan entistä enemmän arvoistani ostopäätösten taustalla sekä kieltäydyn turhista pr-lahjoista. Olen aikaisemminkin antanut itselleni tarpeettomia kosmetiikkalahjoituksia eteenpäin esimerkiksi vähävaraisille nuorille ja tulen tätä jatkossa harjoittamaan lisää.

Lentopäästöt

Olen tänä vuonna jo tietoisesti vähentänyt matkustelua ja lentämistä, mutta tiedän, että en lentämistä tule lopettamaan kokonaan. Itselläni asuu paljon ystäviä Euroopassa aina parhaista kavereista kummilapsiin, joten tottakai koen tärkeäksi heidän näkemisensä. Mitä sen sijaan voin tehdä, on pidempien, esimerkiksi Aasiaan ja Amerikkaan suuntautuvien lomareissujen vähentäminen. Lentopäästöjen kompensoimisesta olen kuullut sen verran ristiriitaista tietoa, että sitä en toistaiseksi ainakaan ole vielä harjoittanut.

Kuluttaminen

Sitran elämäntapatestin mukaan tämä on osa-alue, jossa itselläni on eniten parantamisen varaa. Mökkeilystä emme tule luopumaan, mutta sen sijaan entistä tarkempaa harkintaa ostosten suhteen aion jatkossa käyttää. Haluan tehdä kestäviä hankintoja, joista on iloa vuosiksi. Tämä liittyy osittain myös bloggajana olemiseen, koska välillä koen painetta ostaa jotain uutta, että olisi ns. ajan hermoilla sekä saisi ajankohtaista kirjoitettavaa. Siksi haluan muuttaa osittain blogini linjaa, jotta tämä ei aiheuttaisi turhaa painetta sisällöntuottamiseen. Lisäksi haluan entistä enemmän tehdä ostoksia käytettynä, mutta ennenkaikkea pohtia uusia ostoksia ja sitä, kuinka tarpeellisia ne mahtavat olla.

Lihan ja maitotuotteiden korvaaminen muilla tuotteilla

Myös tässä itselläni on paljon parantamisen varaa. Vaikka tilaamme osittain lihatuotteet suoraan luomutilalta ja suosin esimerkiksi kananmunissa ainoastaan luomua, en ole päässyt vieläkään irti metwurstileivistäni, juustoista tai kahvimaidostani. Kauramaito ei vain maistu samalta, mitä tavallinen maito kahvissa, joten tämän maidonkulutuksen olen itselleni sallinut (joskin kaura- tai kookosmaitoa käytän smootheissa). Lisäksi olisi vaikea kuvitella ainakaan toistaiseksi elämää ilman hyviä juustoja.Kierrättäminen

Olen tänä vuonna kunnostautunut kierrättämisen suhteen siten, että nykyään taloudessamme lajitellaan kaikki lasista, muovista, metallista, lehdistä pahviin. Biojätettä emme kierrätä, sillä sitä tulee kohtalaisen vähän kahden ihmisen taloudessa. Lisäksi olen pyrkinyt minimoimaan ruokahävikkiä, joskin tämä on asia, jossa olisi vielä parannettavaa. Vaatteita heitän harvoin roskiin, mutta esim. edullisten ja huonoa materiaalia olevien kenkien kulumisen olen pistänyt merkille ja haluankin jatkossa panostaa muoviballerinojen sijaan kunnollisiin, vuosia kestäviin yksilöihin. Itselleni sopimattomat vaatteet kierrätän Zadaan kautta uusiin koteihin. Huonoksi menneet kodin tekstiilit sekä esim. vanhat peitot ja petauspatjat olen aikaisemmin kierrättänyt Viipurin löytökoirille, mutta he eivät enää ota vastaan näitä, joten tähän pitäisi löytää joku ratkaisu.

Autottomuus

Tiedän, että pääkaupunkiseudulla, hyvien kulkuyhteyksien varrella asuvana autottomuus on hyvinkin mahdollista toisin kuin vaikka maakunnissa. Uskon, että emme tule autoa hankkimaan pitkään aikaan, jos koskaan – ainakaan jos esim. työtilanne ei sitä vaatisi. Saamme toki auton käyttöömme silloin, kun sille on tarve ja lisäksi nykyään on todella hyvät auton vuokrauspalvelumahdollisuudet. Taksikin kulkee yllättävän mukavasti, jos matka tuntuu julkisilla sään tai pituuden vuoksi hankalalta.

Energiatehokas asuminen

Tällä hetkellä elämme energiatehokkaasti uudessa talossa ja kohtalaisissa neliöissä. Uskon ja toivon, että seuraava kotimmekin on uusi, mahdollisesti maalämmöllä varustettu rivi- tai paritalo. Jostain tällöin toki tulee luopumaan, sillä uuden asunnon kohdalla joudumme karsimaan niin asunnon koosta, vanhan talon hengestä sekä todennäköisesti myös arkkitehtuurisesti mielenkiintoisista ratkaisuista.

Perhekoon pitäminen pienenä

Meillä ei ole vielä lapsia, mutta jos niitä joku päivä siunaantuu, tarkoittaa se maksimissaan yhtä tai kahta lasta. Tutkimusten mukaan lapsiluvun pitäminen pienenä on suurin ympäristöteko, jonka voi tehdä. Suurperhe ei koskaan ole ollut itselläni haaveena muutenkaan, olenhan itsekin kasvanut ainoana lapsena. Mikäli lapsia emme kuitenkaan koskaan saisi, olen myös valmis adoptoimaan katraan löytökoiria, joten eiköhän sitä hoivattavaa tässä maailmassa varmasti riitä.Kuten missään, ei tässäkään asiassa ole tarkoituksen mukaista tai edes mahdollista elää täydellisen vastuullisesti, vaan kaikkien meidän olisi hyvä osallistua edes joltakin osin ilmastonmuutoksen torjumiseen. Ei ole mielekästä lopettaa elämistä, matkustamista tai kuluttamista, vaan tehdä valintoja entistä kriittisemmin ja harkitsevammin. Enemmän kuin keskustelua, tarvitsemme ilmastonmuutoksen ja maailman tilan parantamiseksi nyt niitä oikeita tekoja.

Kliseistä, mutta totta on se, että kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voi tehdä jotain.

Mitä sinä ajattelit tehdä?


Share:

20 kommenttia

 1. Hyvää pohdintaa! Uskon että monet lukijasi ovat kuitenkin valveutuneita näiden asioiden suhteen &jäävät blogiasi seuraamaan muutoksista huolimatta. Iloa marraskuuhun! T.Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Toivotaan tosiaan näin ja muutoksien tekeminen oli ainakin itselle todella tärkeää, että voin jatkaa mielekästä sisällöntuottamista jatkossakin. Samoin sinulle Katja! :)

   Poista
 2. Hei!

  En ole ollut blogisi lukija, enemminkin satunnainen vierailija, mutta tällä postauksellasi sait minusta uskollisen lukijan. Ihailtavan viisaasti kirjoitit! Olet selkeästi asiaa syvällisesti pohdiskellut!

  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elma, kiitos kauniista sanoistasi ja ihana kuulla, että reaktio oli tämä eikä juuri päinvastainen, mitä olin monelta osin pelännyt (moni haluaa, että blogi on arjen pakopaikka ja vain pintapuolista hömppää, mutta itse koen sellaisen sisällön enemmin niin oman aikani kuin lukijoidenkin ajan haaskauksena). Näitä asioita olen jo pitkään pohtinut, mutta muutoksia on sitten lopulta yllättävän vaikea tehdä, sillä kyseessä kuitenkin myös oma elannon lähde ja kaikki ns. kulutuskriittisyys voi varmasti hankaloittaa joidenkin yhteistöiden saamista.

   Poista
  2. Toisaalta luulisi, että vastuulliset firmat sitten taas puolestaan voisivat innostua yhteistyöstä ajattelevilla ja asioita puntaroivilla aivoilla varustetun blogistin kanssa! Toivotaan näin <3
   - Elma -

   Poista
  3. No toivotaan näin :) Se on itselläkin tässä tavoite!

   Poista
 3. hieno päätös! Seuraan mokia vaikuttajia ja jo prlkkien heidän sasmien pr-lähetysten roskamäärä saati turhien tuotteiden läjä on slkanut etomaan. Kukaannei tee niillä mitään! Kuitenkin kaiken valmistukseen käytetään luonnonvaroja. Itse olen harrastelijabloggaaja, jolle onneksi ei moisia paketteja tule, mutta jos tulisi, kieltäisin ne varmasti. Olisiko järkevämpää jotenkin siirtyä tapaan, jossa bloggaaja voi vaikka tilata tarvitsemansa huulipunan postausta varten, eikä niin, että hänelle löhetetään automaattisesti 20 sävyä. Siinä on muuten aika moneksi vuodeksi huulipunaa. Arvostaisin yrityksiä, jotka muuttaisivat toimintaansa tähön liittyen. Tämä nyt vaan tuli tässä mieleen, vaikka on tietenkin on paljin muutakin, jota on tehtävä ja muutettava maapallon pelastamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati. <3 Tiedätkö mitä - itsäni etoo se myös! En todellakaan saa samaa määrää tavaraa, mitä monet suositummat vaikuttajat, mutta olen myöskin kauhistellut sitä tavaranpaljoutta ja älyttömiä pr-lähetyksiä (kuka oikeasti tarvitsee kymmentä kasvorasvaa, kysynpähän vaan). Tuo ehdottamasi tapa on hyvä, ja itse esim. uusien luomivärien suhteen toimin juuri noin: pyysin pr-toimistolta muutamaa näytettä ruskeista luomiväreistä ja ne myös sain. Toki, tämän esiteltyäni saatoin sitten turhaan inspiroida lukijoita myös hankkimaan itselleen uusia luomivärejä, joita eivät välttämättä edes tarvitse. Tämä on vaikeaa tasapainoilua, jota on nyt oikeasti syytä pohtia, että mitä haluaa esitellä blogissa ja millainen vaikutus sillä seuraajiin on.

   Poista
 4. Hei

  Varmasti moni muukin on Sitran elämäntapatestin myötä herännyt tämän syksyn aikana siihen, että muutoksia on tehtävä. Se, että olet valmis tekemään muutoksia julkisesti, tuo mielestäni blogillesi lisäarvoa. Varmasti minun lisäkseni monet kaipaavat ideoita siihen miten elää arjessa ekologisemmin ja on hienoa sekä arvostettavaa, että myös sinun blogisi voi niitä jatkossa tarjota. Kiitos!

  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maria! Toivotaan todella näin! Muutos on monesti vaikeaa, on jopa sanottu että ekologisemman elämäntavan opettelu on kuin opettelisi kokonaan uuden kielen! Eli siinä on monelle haastetta, mutta uskon, että niin kauan kun asia nousee prioriteettilistalla tärkeäksi, niitä muutoksia alkaa oikeasti tekemään eikä vain verhoudu kiireen tai vanhojen tapojen varjoon. Toivotaan, että saan näiden muutoksien avulla hyvää aikaan niin omassa kuin toistenkin elämässä! <3

   Poista
 5. Ihan huikea postaus ja pisti miettimään. Osaat kirjoittaa niin viisaasti ja mä vaan nyökyttelin täällä kokoajan. Oletko varma ettet ole kirjailija ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos kauniista sanoistasi! :D Ehkä joku päivä pääsen kirjoittamaan kirjan, se on ollut itselläni haaveena! Onnea sinne vielä uuteen blogikotiin! :)

   Poista
 6. Huippuhyvä postaus ! Kiitos !
  Meilläpäin ainakin Tesy kerää vanhoja peittoja, vilttejä ja lakanoita löytöeläinkotiin,siis Turussa. Samanlainen löytyy varmaan myös teidän huudeilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kiitos vinkistä! Pitkääkin perehtyä täällä päin toimivan Hesyn toimintaan! :)

   Poista

 7. Vaikuttava blogipostaus ja oikein mielenkiintoista pohdintaa jokaiselle luettavaksi. Vierailen blogissasi ensimmäistä kertaa ja aion jäädä seuraamaan blogiasi. Oikein piristävä blogilöytö aikoihin. ☺️

  Olen itse vaatehankintojen lisäksi tehnyt suuren muutoksen kosmetiikkatuotteiden kohdalla, koska pari vuotta sitten tutustuin laadukkaaseen kosmetiikkatuotesarjaan, jonka myötä kaikki kosmetiikkatuotteeni on vähentynyt todella minimiin. ❤️ Nykyiset tuotteet kestävät päivittäisessä käytössä kuukausia, joten ei ole enää tarvetta jatkuvasti ostaa monenlaista purkkia ja purnukkaa, jotka ennen täyttivät kaikki kylpyhuoneemme kaapit ja laatikot. Kauhistuttaa edelleen se aikaisempi kosmetiikan määrä, kun nyt iho voi paremmin kuin koskaan. Voin turvallisesti käyttää tuotteita, jotka sisältävät kasviuutteita mineraaliöljyn sijaan eikä kuorivissa tuotteissa ole lainkaan esim. mikromuoveja! ✌️

  Oikein mukavaa viikkoa! ☺️
  https://bit.ly/2y6OTNH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Laura ja kiitos kommentista! Kiva kuulla, että jäät seuraamaan. Ja olet aivan oikeassa tuossa kosmetiikassa! Tuntuu, että meidän naisten epävarmuudesta oman kauneuden suhteen on saatu kyhättyä aikamoinen liiketoiminta. :D Itse uskon eniten ravinnon, unen ja liikunnan pyhään kolminaisuuteen, mutta toki silti naama tulee rasvattua aamuin illoin - ja tietysti tällöin on väliä, mitä sitä kasvoihin sivelee. Aika paljon itselläni on nimenomaan myös luonnonkosmetiikka ja meikeissäkin lähestulkoon ainoastaan mineraalimeikkejä (poislukien kulmat, luomivärit ja huulipunat). Ihoni tosin on aika herkkä, joten monia kosmetiikkatuotteita joudun välttämään, että en saa niistä finnejä (kuten öljyiset kosteuttajat, jotka taas tekisivät talvella tosi hyvää!) Näissäkin varmasti hyvä löytää sellainen sopiva tasapaino ja aioin kyllä jatkossakin ehostaa itseäni, mutta kiinnittää enemmän huomiota tuotteiden ympäristöystävällisyyteen ja kohtuulliseen määrään.

   Poista
 8. Olen aina ajatellut blogiasi lukiessa, että sinussa on bloggaajana jotain poikkeuksellisen aitoa ja herkkää; uskallusta olla oma itsesi ja uskallusta seistä arvojesi takana. Tämä uudistus on jälleen yksi osoitus siitä, miksi blogisi on virkistävä tuulahdus monien joukossa. <3

  Meillä oman elämämme yksinkertaisemisen myötä on ollut tosi kiva huomata, kuinka tekemämme ratkaisut esimerkiksi kulutuksen vähentämiseen ovat vaikuttaneet positiivisesti myös ekologisuuteen - vaikkemme sitä aluksi edes tajunneet. Elämä on vaan paljon mielekkäämpää, kun aikaa ja energiaa ei mene jatkuvasti uuden haalimiseen vaan se keskittyy päivä kerrallan elämiseen ja ennen kaikkea tyytyväisyyteen. Samalla energia suuntautuu niihin asioihin, jotka elämässä ovat oikeasti niitä tärkeitä, kuten ihmissuhteisiin. Vaikka ihminen tietenkin tarvitsee tiettyjä hyödykkeitä ja katon pään päälle, ei vähempään tyytyväinen elämä poissulje mitään - oikeastaan se vain lisää elämästä nauttimista. :)

  Olet huikea ja rohkea nainen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauniit sanat, kiitos Jenna! :) Miten aivan ihanasti minua ja blogiani kuvailit. <3

   Teillä on ollut hieno projekti, josta olet avoimesti kertonut. Materialismi on varmasti osittain meidän aikamme vitsaus, sillä en usko, että olemme ainoita, jotka asian kanssa painivat Sen lisäksi, että se materian ympärillä pyörivät elämä ei välttämättä edistä omaa hyvinvointia pitkässä juoksussa, se on myös ympäristölle erittäin haitallista.

   Kaikki me tottakai tarvitsemme materiaakin, mutta kohtuus tuntuu kadonneen monelta jo hyvän aikaa sitten.

   Kiitos vielä kannustuksesta ihana!! <3

   Poista
 9. Hei! Lemmikkikoirien ja -kissojen hiilijalanjälki on yllättävän iso, melkein sama kuin ihmisen. Eli ei ole ekologista hankkia useita lemmikkejä. Ihanaa joulunaikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tämä pitää varmasti paikkaansa, jos verrataan lapsia ja lemmikkejä, mutta lapsi kasvaa kuluttavaksi aikuiseksi toisin kuin koira, joten lapsen hiilijalanjälki on pitkässä juoksussa suurempi. Tässä mielestäni pitää ottaa myös huomioon se, että löytökoira ja myyntiin tarkoituksella kasvatettu koira on aivan eri asia, sillä löytökoira on jo olemassa, joten sitä ei oikein tuollaiseen kasvattajalta ostettuun voi samalla tavalla verrata. Kiitos samoin sinulle! :)

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig