2018/06/10

Kopiontia ja inspiroitumista


"Ostin sen ihanan mekon, jonka näin sinun blogissasi - toivottavasti ei haittaa?" kysyi kaverini taannoin.

Olen monesti pohtinut blogeista inspiroitumista, vaikka en aiheen tiimoilta ole oikeastaan kirjoittanutkaan. Monet bloggaajat ovat ottaneet tähän kopioimiseen tai inspiroitumiseen kantaa ja viimeksi luin aiheesta Mungo Annan Imartelua vai matkimista?- postauksen. Nyt haluankin kertoa tähän väliin myös oman näkemykseni asiasta: minun blogistani saa inspiroitua ja hankintojani saa kopioida ihan niin paljon kun haluaa. En itse pahastu, vaikka joku kopioisi kotini lattiasta kattoon samanlaiseksi, inspiroituisi sisustustyylistäni tai haluaisi ostaa samanlaisen juhlamekon, kuin itselläni on - antaa palaa!


Koska juuri inspiraation takia blogiani kirjoitan ja se oli myöskin syy, jonka takia aikoinaan blogini perustin – halusta tarjota inspiraatiota muille ihmisille. Ja koska oma ajattelumallini on kuvatunlainen, inspiroidun itsekin monien ympärillä olevien lahjakkaiden ihmisten blogeista ja hankinnoista. Meillä on esimerkiksi todella lahjakkaan sisustajan, mutta sitäkin lahjakkaamman kirjoittajan Homevialauran kanssa samanlaiset sohvapöydät. 


Boconceptin Lugo on ollut mitä mainioin hankinta, enkä näkisi mitään syytä, miksi olisin jättänyt sen hankkimatta vain siksi, että Laurankin kotona on sellainen. Ja voin sanoa, että tällä hetkellä aika monen muunkin kotona – niin monta tilausta otin tästä pöydästä vastaan Vepsäläisellä työskentelyn aikana. Meillä on niin ikään "kaikissa kodeissa" nähty Flosin kattokruunu. Voin todellakin ammattini kautta useaan kotiin perehtyneenä kertoa, että jos tämä valaisin on kourallisella sisustusbloggaajia, niin se ei vielä tarkoita useita suomalaisia koteja. Monesti myös nämä arvokkaammat sisustushankinnat vaativat ajatuksen muhimista ja säästämistä – joku saattaa toteuttaa haaveensa heti ja toinen vasta pari vuotta myöhemmin.


Muistan pari vuotta sitten ensimmäistä asuntomessukohdetta, Lakkalainetta sisustaessani, kun sain lukuisia viestejä siitä, miten monet ihmiset halusivat kopioida kohteen tyylin ja hankkia vastaavia huonekaluja kotiinsa. Mielestäni tässä kohtaa olisi ollut jopa huvittavaa pahastua siitä, että messujen inspiraatioksi tehtyä kohdetta ei saisi kopioida vaikka jokaiselta osaltaan omaan kotiinsa. Ala-asteella oli ehkä noloa matkia, mutta ei mielestäni näin aikuisiällä. Sehän on varmastikin imartelun ja ihailun hienovaraisin muoto.


Voin myös sanoa, että olen poiminut sohvapöydän lisäksi monia elementtejä ihailemiltani sisustajilta, kuten vaikkapa ruotsalaisen Lisa Abefeltin taidokkaasti toteutetusta kodista. Meillä on tästä kauniista Tukholmalaisesta arvoasunnosta poimittu ainakin Hermesin Avalon -vilttiSvenskt Tennin Vass Dage ja nyt uusimpana Classic Collectionin Apollo-tyyny (jonka muuten hankin Kitchen Time -verkkokaupasta* pikaisella toimituksella). Tyyny sopii mielestäni meidänkin kotiin aivan todella hyvin, enkä olisi jättänyt sitä ostamatta, vaikka olenkin bongannut kyseisen yksilön myös muutamassa suomalaisessa instakodissa.


 Tyynyn lisäksi kotiin on saapunut toinenkin uutuus, joka ei liity inspiroitumiseen tai kopioimiseen sinänsä, mutta jonka halusin myös tässä kohtaa nostaa esille. ByLassenin Lolo -vaasi* jatkaa klassista Kubus-sarjaa tyylillisesti maljakon muodossa. Maljakossa on kätevä ritilikkö, johon saa pujoteltua kukat yksitellen ja näin ollen kimppuun saa väljyyttä ikebanamaisesti. Mielestäni on hienoa, että ikoninen tanskalainen designtalo haluaa luoda uusia tuotteita jo olemassa olevan tuoteperheen ympärille – ainakin meidän kotona tämä maljakko jatkaa kauniisti jo olemassa olevien Bylassenin tuotteiden linjaa (kuten vaikka tämän Kubus-kynttelikön ja Frame-senkin kanssa).


Kaiken kaikkiaan elämässä itselläni sisustus, saatikka muiden inspiroituminen omastani tai oma inspiroituminen muiden kodista tai tyylistä, on ehkä viimeisimpiä asioita, joista jaksan murehtia. 

Mitä mieltä te olette blogien tyylien kopioimisesta tai inspiroitumisesta? 

*postaus sisältää mainoslinkkejä

Share:

20 kommenttia

 1. Aivan super ihanasti kirjoitettu! Olen pienemmille ihmisille samasta aiheesta, mutta eri yhteydessä jutellut, että on perin inhimillistä ja suorastaan lajityypillistä, eli erittäin ookoo innostua samoista asioista, kuin toiset. Sen sijaan, että ilahtuisin nykyään yksilöllisyydestä, ilahdun enemminkin siitä, kun törmään ihmisiin, jotka innostuvat samoista asioista. Samat intressit yhdistää ihmisiä. Silloin sitä juttua riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi! :) Aivan ihana ajatus kertoi tästä lapsille noin. Muistan aina, kun ostin ala-asteella samat kengät kuin kaverilla, kuinka siitä jäi tunne, että olen "nolo kun matkin" - oi olisipa silloin joku aikuinen ollut kertomassa, että en ole yhtään nolo, vaan on inhimisillistä tykätä samoista asioista kun muut.

   Poista
 2. Tilasin kanssa jo huhtikuussa muutaman noita Classic Collection tyynynpäällisiä itelle, mutta sit en sieltä mistä tilasin saanutkaan vieläkään (ei ollut varastossa) ja tilasin tuolta nettikaupasta kanssa hetki sitten itselle kun ei ensimmäinen tilaus onnistunut :D. Ja samasta Lisan kauniista kodista sain inspiraation tilata meillekin tuon apollo tyynyn. Monesti onkin just niin että haaveilee jostain monta vuotta ja sitten niitä tuleekin monessa paikassa vastaan. Toisaalta onko se sitä, että sitten kiinnittää huomiota siihen tuotteeseen mistä itsekin haaveilee..

  Ja ihanaa sunnuntai-iltaa sinne kauniiseen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tässä sitten kilpajuoksuna vielä kun on bloggaaja, pitää miettiä että "kukaa ehtii ensin" ja "ketkä matkii sitten perässä", vaikka monet olisivat ihastuneet johonkin tuotteeseen yhtä aikaa. :D En yhtään ihmettele, että ihailet Lisan kotia, niin minäkin! :) kiitos paljon, sinne myös ihanaa viikkoa toiseen kauniiseen kotiin. <3

   Poista
  2. No niinpä 😂😂. Matkittu on sit ;) Aattelin jo et höh nyt niitä näkee monessa paikassa mut mitä väliä, aika monta kotia on et ihme jos ei samoja tuotteita ;).

   Poista
  3. No ei todella ole väliä :) Kannattaa hankkia sellaista, mistä tykkää.

   Poista
 3. Hyvä aihe. Minusta siinä ei myöskään ole mitään pahaa jos ihminen haluaa poimia kauniiksi kokemiaan ja vieläpä toiselta hyväksi todettuja tuotteita omaan kotiinsa. Suhtaudun positiivisesti siihen jos joku tuttavapiiristäni tekee samanlaisia hankintoja koska sehän kertoo vain sen että meillä on samanlainen maku. Suoranaisesta kopioimisesta en osaa sanoa koska sellaista ei ole tullut vastaan mutta uskon etten paljastuisi siitäkään.

  Myönnän kuitenkin että toisinaan saan pysähtyä jonkin tuotteen kohdalla siihen että haluanko todella sen, vai olenko vain hetken huumassa ihastunut koska olen törmännyt siihen niin upeissa kodeissa toisaalla esim. Instagramussa. Jotkin tuotteet menettävät jopa vetovoimansa jos näen niitä liikaa. Sellaista tietynlaista persoonallisuutta sitä ilmeisesti kaipaa aina ympärilleen hieman, mutten käyttötavarassa ja huonekaluisda vaan ennemminkin vaikka uniikkien taulujen muodossa seinillä ja sellaisina yksityiskohtina.

  Leppoisaa sunnuntai iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennakoiva syöttö. En paljastu, vaan pahastu 😂👍

   Poista
  2. Itse näen sen myös niin, että en pahastu, jos joku ostaa samoja tuotteita, mitä itse. Meillä voi olla samanlainen maku ja tämä voi monesti mennä molempiin suuntiin. En koe, että olisin tyyliltäni saatikka ajatuksistani niin uniikki, että en itse saisi muilta lainkaan inspiraatiota.

   Poista
 4. Ps. Ei jäänyt kirjoitusvirheet siihen. En enää ikinä kommentoi kännykällä.😂 ja pps. Toi maljakko on kyllä niiiiin upea!

  VastaaPoista
 5. Ja innostuinpas vielä pölisemään. Tuosta inspiroitumisesta että mä ainakin päivittäin saatan inspiroitua toisista blogeista. Joskus jokin kuva antaa idean, tai ottaa myös asiaan kantaa ja toisinaan voi yksi sana inspiroida vaikkakin aihe mikä tästä mieleen tulisi on aivan toisenlainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on ollut kommentointiaktiivisuus nyt huipussaan! :D No sehän se, me kaikki inspiroidutaan toisista. Joku joskus sanoi, että edes mikään meidän ajatus tai kirjoitus ei ole täysin omaamme, sillä olemme aina yleensä lukeneet tiedon tai näkökulman jostain ja joltain. On toki hyvä pohtia, että mitä haluaa oikeasti ja mitä vain siksi, että se on muilla. Jos vielä tämän pohdinnan jälkeen toteaa, että haluaa jotain oikeasti, vaikka se on myös muilla, en näe mitään syytä jättää tuotetta siksi hankkimatta. :)

   Poista
 6. Voi apua, ja mun oma CC tyyny odottaa postissa 🙈 Inspiraatiotahan sisustuskuvista haetaan, ei varmaankaan tarkoituksena ole kopioida toisen kotia. Tai ainakaan se ei ole kovin kauaskantoista, eikä tee kodista "just mun" kotia. Loppujen lopuksi sisustuskuvien tulvasta itse poimin vain ne muutamat jutut inspiraation lähteeksi, jotka oikeasti sytyttävät, ilahduttavat ja painuvat mieleen. Mutta kun tietyt jutut ovat ns pinnalla, niitä tuntuu näkyvän kaikkialla. Vai meneekö se niin, että kun itse johonkin ihastuu, sen näkee kaikkialla? Vähän niinkuin lasta toivoessa näkee yhtäkkiä raskaana olevia jokapuolella ja koirakuumeessa koiria kaikkialla :)

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kehtaatkin matkia :D Ei vaineskaan, ihana kun saat oman tyynyn pian teidän kotia kaunistamaan. :) Alitajuisesti sitä saattaa kopioida juttuja kotiinsa, jos kokee ne hyväksi. Varmaan se inspiroitumisen ja kopioinnin välinen raja on aika häilyvä. No sehän se, kun ei aina erota että näkeekö jotain vain siksi, että itse on tietynlainen, vai siksi, että asia oikeasti on jollain tavalla. Ja tämä koskee nyt muutakin, kuin sisustushankintoja. :D

   Poista
 7. Tämä on aina yhtä hyvä aihe. :D Minä olen kopioinut Lauran vanhan ruokapöydän aivan täysin. Ja olen inspiroitunut tuosta samaisesta sohvapöydästä, mutta toteutin meille erilaisen ratkaisun.
  Tällä hetkellä paras palaute jota saan omaan blogiini on se, kun joku kertoo inspiroituneensa omasta tyylistäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö olekin, oikea klassikko. :D Meilläkin taitaa olla Lauran entinen ruokapöytä mökillä. Olen kanssasi tuosta aivan samaa mieltä. Jos jollain tavalla on pystynyt inspiroimaan, tai jopa auttamaan lukijoita, on se paras palkinto tästä työstä! :)

   Poista
 8. Oi mikä aihe! Voisin keskustella tästä vaikka kuinka kauan! Todella inspiroiva, ajatuksia herättävä ja virkistävä kirjoitus (ja sanomattakin selvää, että kuvat ovat jälleen äärimmäisen kauniita)!

  Itse olen tullut siihen tulokseen, että ostaessamme mitä tahansa kotiimme tai vaatteita yllemme, me matkimme aina. Jos esimerkiksi vaatekuvastossa jokin vaatekappale sitä kantavan mallin yllä saa meidät ostamaan tuon tekstiilin, matkimme tätä mallin tyyliä. Tai toisaalta jos ostamme huonekaluliikkeestä huonekalun, matkimme tuon huonekaluliikkeen tyyliä omaan kotiimme. Siksi ihmettelen, miksi sanalla ’matkia’ on usein niin negatiivinen kaiku. Kaikkihan sitä näin ollen teemme.

  Jos haluaisimme olla täysin uniikkeja tyyliltämme ja kodiltamme, tulisi meidän suunnitella kaikki vaatteemme ja huonekalumme itse - ja myöskin valmistaa ne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna kauniista sanoistasi! :) No tuo on kyllä täysin totta, mitä tuossa kirjoititkin. Ei ole asiaa, jota emme poimisi jostain - harvoin kukaan keksii mitään täysin omaa, ellei sitten juuri tee käyttämiään tavaroita itse.

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus aiheesta :) Siksihän me bloggaat kirjoitamme ja jaamme inspiraatioita muille ja väkisinkin kopioidaan tiettyjä juttuja ja se on minusta ihan ymmärrettävää. Sitä en ymmärrä, että jos suoraan kopioidaan eli kaikki alkaa muistuttamaan esim. omaa kotia tapetteineen, laattoineen,mattoineen, huonekaluineen ja jopa tauluineen. Itekki inspiroidun toisten blogeista, instagrameista ja haen ideoita sitä kautta omaan sisustukseen. Seuraan myös paljon esim. norjalaisia bloggareita,joitten scandinavista tyyliä ihailen monesti. Esimerkiksi Nina Holst Stylizimoblog on yksi suosikki, josta bongasin esim.eteiseen meille komeroryhmän, jota vähän muuttelin vain meille sopivaksi sekä Y-tuolit näin heillä ruokailutilassa, niin ostin niitä myös meillä. Hänellä oli paljon sellaisia tuotteita mitä jo meillä oli ennestään.Viimeksi tilasin ns. risuvarjostimen meidän terassille ja tämän idean sain betonitalon Annelta, jota kiittelinkin ideasta. Annelta löytyy myös samoja tuotteita mitä meillä on ollut jo kotona tai ollut jo hankintalistalla. Annen ja Ninan koti on ihan eri atmosfääreissä kyllä kun meidän koti. Jotkut tuotteet tietty ärsyttää kun niitä alkaa olemaan joka toisella esim. lokkivalaisimet ja kaikki marketit tahtoo niitä jo myydä, toisen olenkin siirtänyt keittiöstä vierasmakkariin. Kyllähän monesti tietyt huonekalut, lamput yms. nousevat ns. monen suosiksi, oli se sitten Ikeaa tai design tuotteita ja näitä itekki tykkään sekoitella sekä kirppistuotteilla ja omilla tuunatuilla versioilla saa lisää persoonallisuutta sisustukseen. Vaatteissakin tykkään, että on tietty juju ja monesti se löytyy asusteista tai tietystä mallista/leikkauksesta, näin tuo sitä persoonallisuutta.

  Oikein ihanaa viikkoa sinne, mulla alkaakin huomenna pieni loma ja myös blogista pieni tauko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo sinun mainitsemat bloggarit ja instagrammaajat ovatkin kyllä todella seuraamisen arvoisia! :) Kyllä - inspiroitumisellakin toki rajansa, jos koti on aivan yksi yhteen. Lokkivalaisimen suhteen todella ymmärrän, sitä kun on oikeasti todella monella, että se saattaa alkaa ärsyttämään - itse vaihdoin 10 vuotta palvelleet Vitran Eames DSR-tuolit pois tästä syystä, kun niitä oli niin paljon jokapuolella (aitona ja kopioina), vaikka tuolista edelleen tykkäänkin (no toki, kymmenessä vuodessa sitä tekeekin jo mieli vaihtaa). Ihanaa ja rentouttavaa lomaa sinulle! <3

   Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig