Olitte aikaisemmin jättäneet blogiin toiveen, että kertoisin enemmän sisustussuunnittelijan ammatista ja ajattelinkin nyt uudistuneen myymälämme kuvien saattelemana avata hieman ajatuksiani sisustussuunnittelijan työstä. Tarkoituksenani ei ole kertoa mitään kaikenkattavaa opasta aina kouluttautumisesta itse varsinaiseen työhön (ne tiedot löytyvät varmasti ihan googlettamalla), vaan ennemminkin henkilökohtaisia havaintoja, mistä työssä on pohjimmiltaan kyse.
& Sisustussuunnittelijan työ on yhdistelmä luovuutta, kolmiulotteista hahmottamiskykyä sekä ihmistuntemusta. Oikeastaan muista luovista sisustamiseen liittyvistä ammateista poiketen (esim. sisustustoimittaja tai stailisti) tärkein taito on nimenomaan osata lukea asiakkaita ja heidän toiveitaan. Taitava sisustaja ei välttämättä ole taitava sisustussuunnittelija.
& Oman kodin sisustaminen eroaa varsinaisesta ammatillisesta sisustamisesta varsin paljon, sillä tällöin tehdään paras mahdollinen koti asiakkaalle, ei itselle. On tärkeää oppia lukemaan, minkätyylistä tunnelmaa asiakas kotiinsa tavoittelee. Tämä taito karttuu kokemuksen myötä ja nykyään pääsen jo aika pienellä kyselyllä kiinni siihen, mitä asiakas tuntuu kotiinsa kaipaavan - suurimman osan kodeista kun en koskaan edes vieraile. Pinterest on monesti muuten oiva työkalu asiakkaan mieltymyksien kartoittamiseen.
& Vahvan ihmistuntemuksen lisäksi luonnollisesti suunnittelijan on tärkeää omata vahva visuaalinen silmä. En tiedä, onko tämä ns. suunnittelijan silmä synnynnäinen vai opittu taito, mutta uskon, että usealla suunnittelijalla on taipumusta ympäristönsä visuaaliseen tarkkailuun jo pienestä pitäen. Itse olen ollut aina esteetikko ja tietynlaisesta herkkyydestäni on apua kauniita ympäristöjä luodessani.
& Monelle asiakkaalle tulee yllätyksenä, että sisustussuunnittelun onnistumiseen ei välttämättä tarvita kotikäyntiä. Mittakaavassa oleva pohjakuva sekä kuvat tilasta (joskus jopa pelkkä pohja) riittäävät ammattilaiselle hahmottamaan, minkälaisesta tilasta on kyse ja minkäkokoiset kalusteet sinne mahtuvat. Toki suuremmissa projekteissa kotikäynnistä on apua tunnnelman tavoittamisessa ja tarkempien mittojen ottamisen muodossa, mutta useimmiten pelkkä pohjakuva riittää kertomaan oleelliset asiat.
Idea postaukseen oikeastaan lähti Designtarinoiden viimeisessä podcastistä, joissa oli Kertun vieraana sisustussuunnittelun pitkän linjan konkari Tuija Talvitie - käykääpä muuten kuuntelemassa uusin jakso! Jaksossa Tuija kertoo suunnittelijan ammatista tarkemminkin ja oman mielenkiintoisen tarinansa sisustusalan pariin.
Mikäli sinulle heräsi sisustussuunnittelijan ammatista vielä lisää kysymyksiä tai ajatuksia, niin laita ihmeessä terveisesi kommenttiboksiin tai muuten vain - vastaan niihin mielelläni!
Hyviä pointteja konkarilta! Olen kyllä ihmetyksekseni huomannut vuosien myötä, että estetiikan taju ei välttämättä ole takeena tämänkään ammatinvalinnassa. Aika monet asiakkaatkin kaipaavat niitä käytännön vinkkejä, vaikka itsestäni estetiikkaa ei voi erottaa sisustussuunnittelusta mitenkään. Mutta niinhän se on kaikissa muissakin ammateissa, on monenlaisia kampaajia ja valokuvaajiakin - toisaalta ehkä kaikille on juuri ne sopivat asiakkaatkin! Sen verran olen eri mieltä, että sisustustoimittajan täytyy myös osata kuunnella ja lukea ihmisiä (kirjoitustaitojen lisäksi), jos haluaa saada vangittua tekstiin kodin tarinan puhuttelevalla ja aidolla tavalla. Toki kollaasin tekemiset ym lehteen lähtee hyvin eri näkökulmasta, kuten vaikka omasta mausta ja inspiraatiosta. Iloa loppuviikkoosi Sanna!
VastaaPoistaKiitos Giselda ja hyviä pointteja sinulta! Ehkä toimittajan työllä viittasin nimenomaan tuohon kollaasin ym tekemiseen, mutta varmasti kotijuttuja tehdessä korostuvat toimittajan hyvät sosiaaliset taidot ja kyky luoda asiakkaan sanoma tarinaksi. <3
PoistaOlen viime aikoina kiinnostunut kovasti sisustukseen liittyvistä asioista ja mielenkiinnolla seurannut sisustusaiheisia blogeja. Tämä sinun blogisi on yksi lemppareistani :) Sisustussuunnittelijan työ kuulostaa todella houkuttelevalta, mutta se vaatisi huomattavasti enemmän luovuutta kuin tällaiselta numeroiden parissa työskentelevältä löytyy. Ehkä seuraavassa elämässä sitten :) Siihen asti seurailen muiden taidonnäytteitä. Mukavaa perjantaita sinulle!
VastaaPoistaKiitos paljon kivasta palautteesta -sitä on aina mukava kuulla. :) Itse luovana puolestani ihailen monen ihmisen järjestelmällisyyttä ja kärsivällisyyttä juuri esim. numeroiden parissa, jotka itselle ovat olleet aina koulussakin niitä "tylsiä" ja haastavia aiheita -kaikkia siis tarvitaan! <3
PoistaMinullekin tuli yllätyksenä, ettei kotikäynti ole aina välttämättä pakollinen. Tytär on opiskelemassa sisustussuunnittelua, ja hän on miettinyt kevytyrittäjyyden aloittamista. Myöhemmin saattaa sitten ehkä laajentaa. Ideana kuitenkin olisi, että hän saisi jo hieman tuntumaa itse työhön, opintojen ohella. Porfoliota hän on jo rakentanutkin.
VastaaPoista