2017/11/08

Mitä olen oppinut eettisestä sisustamisesta

Eettisyys on tärkeä osa nykyajan liiketoimintakenttää, sillä yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut ostopäätöksiensä vaikutuksesta maailman tilaan - oli kyseessä sitten kierrätys, työntekijöiden parempi kohtelu, eläinten oikeudet, läpinäkyvämpi tuotantoketju tai vaikkapa tuotteen kestävyys. Kuten kopioituotteita käsittelevässä postauksessa kirjoitinkin, koen, että meillä on kuluttajina vastuu suosia tuotteita, jotka tukevat eettisen liiketoiminnan toteutumista. Erityisesti huonekalujen saralla tästä ilmiöstä on mielestäni syytä käydä keskustelua, sillä vaikka sisustusta ei ehkä päivitetäkään samaa tahtia kuin vaatekaappia, niin niidenkin valinnassa olisi hyvä pohtia eettisiä tekijöitä.


 Luonnollisesti sisustushankinnoissa eettisempiin hankintoihin päästään suosimalla laadukkaita kalusteita ja sisustustuotteita . Laadukkaat kalusteet kestävät aikaa ja joutuvat vasta parinkymmenen vuoden päästä kierrätyslavalle - jos silloinkaan. Laadukkaan kalusteen voi tarpeen tullen kunnostaa uusiokäyttöön verhoilemalla, maalaamalla tai pintoja huoltamalla. Vaikka kyllästyisit, saa laadukkaan kalusteen myytyä eteenpäin ja joku toinen saa siitä seuraavaksi iloa pitkäksi aikaa.


Eettisyyttä voi tukea myös suosimalla läpinäkyvää liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä. Esimerkiksi The Roots Livingin tarinaan tutustuin tarkemmin makuuhuoneen sängyn päällä vilahtavan pellavatorkkupeiton* kautta. Tämä kauniita käsinsolmittuja mattoja sekä torkkupeittoja valmistava yritys tukee sosiaalisen vastuun toteutumista valmistamiensa tuotteiden kohdemaassa Intiassa ja mahdollistaa paremmat työolot omalta osaltaan tukemalla mm. lasten koulutusta sekä seuraamalla kohtuullisten työolojen toteutumista ja tarjoamalla oikeudenmukaisempaa palkkausta. Tarkemmin The Rootsin toimintaan pääset tutustumaan täällä. Myös eläinten kohtelu yrityksen tuotteiden taustalla on hyvä ottaa tarkasteluun. Milloin on ollut puhetta eläviltä ankoilta nypityistä höyhenistä tai sitten sisustuksen turkistuotteista - mitä läpinäkyvämpää toiminta on, sitä todennäköisemmin taustalla on myöskin eettiset normit täyttävä tuotteen valmistusprosessi.


Yksi eettisyyttä tukeva toimintatapa on tietysti jokaisen ostopäätöksen tarkka harkitseminen - helpommin sanottu kuin tehty. Olen välillä hankintojen suhteen impulsiivinen, mutta pyrin ostamaan sellaista tavaraa, jonka voi sitten helposti laittaa kiertoonkin. Yritän myös blogissa nostaa esille vain tuotteita, joiden takana seison - näin välitän samaa ideologiaa toivottavasti sinne ruudun toisellekin puolelle.



Sisustusfilosofiani voisi kuulua vähemmän, mutta laadukkaampaa. En ole todellakaan voinut hankkia kotona olevia laadukkaita tuotteita tai designkalusteita kerralla, vaan olen ollut valmis tekemään niiden eteen paljon töitä, sijoittanut rahaa oikein, ostanut poistomyynnistä sekä tinkinyt monesta muusta asiasta. Olen myös vaihtanut huonekaluja, mutta ne ovat saaneet aina uuden kodin hyväkuntoisina ja näin ollen jatkaneet asukkaan ilahduttamista jonkun toisen kotona. En todellakaan ole eettisen sisustamisen malliesimerkki, mutta koen jo onnistumiseksi sen, että omia kulutustottumuksiaan pohtii - kertakäyttökulttuuri kun näyttää olevan nykyisessä tykkäyksiä kalastelevassa somemaailmassa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Millainen rooli eettisyydellä on sinun kulutuspäätöksissäsi?

*Torkkupeitto saatu blogin kautta

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig