2013/05/10

No mikä siinä maksaa?


Saan useinkin selitellä asiakkaille laadukkaiden design tuotteiden korkeita hintoja. Siksi halusin kirjoittaa täälläkin aiheesta, jota uskon monen lukijan kiinnostavan tehdessään valintoja kahden samanoloisen tuotteen väliltä. Mikä erottaa aidon kopiosta ja mikä siinä oikein siis maksaa?


Otetaanpa esimerkiksi Kodin Ykkösen Flower-tuoli (vasen) sekä Fritz Hansenin tunnettu 7-tuoli (oikea). Nopealla vilkaisulla voisi kuvitella, että kyseessä on kaksi samanlaista tuolia -tai okei, hieman muotoilussa on eroa, mutta pintapuoleisesti ei kuitenkaan selity, miksi Fritz Hansenin 7-tuoli on varustettu lähes 10-kertaa kalliimmalla hintalapulla kuin Kodin ykkösen vastaava versio.

Moni uskoo, että hintaa nostaa tunnetun suunnittelijan, Arne Jacobsenin nimi. Asia ei ole kuitenkaan ihan näin. 7-tuolin valmistus on tarkasti suunniteltu prosessi, jossa parhaista puista (vain tietyt puut kelpaavat) valikoituvat tehtaalle.  Puusta tehdään erittäin ohuita levyjä ja tuolin sisällä on käsityön tuloksena 7 kerrosta puuta sekä kangasta vuorotellen. Useat kerrokset tekevät tuolista kestävän ja kangas notkistaa istuinta siten, että se joustaa ja antaa periksi kulumatta kuitenkaan käytössä. Vanhat vintage 7-tuolit ovatkin kuluneet ihanan myötääviksi. Jos valmistusprosessi kiinnostaa enemmänkin, kannattaa kurkata tämä video.

Edullisemmat versiot on puolestaan tehty muotopuristetusta lastulevyrouheesta, joka ei voi antaa istujalle niin hyvää myötäävyyttä, kuin aito tuoli. Ne eivät kestä myöskään samanlailla käytössä, lastulevyn eläessä myös maalipinta alkaa elämään ja maalipinta muuttuu viiruiseksi.

7-tuoli edustaa siis kaunista muotoilua ja hyvää suunnittelua loppuun asti. Aito tuote kestää hyvänä pitkään, miellyttää silmää ja jos pitkällä tähtäimellä mietii, myös lompakkoa. Myös ympäristön näkökulmasta kestävä, joskin hinnakkaampi tuote on parempi: tuotteella on jälleenmyyntiarvo, eikä sitä heitetä helposti kaatopaikalle -toisin kuin vastaavia kopioita.

Sellaista paasausta tähän perjantaihin! :D

Share:

24 kommenttia

  1. Jee ykkössarjan bemari! Siinä ollaan autoilun syvimmän olemuksen äärellä :-) Suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista
  2. Aihe joka on niin lähellä mun sydäntä. Tuotteiden plagioiminen. Tästä voisi kirjoittaa monta tulikiven katkuista juttua. Oman korteni kannoin kekoon aikanaan Hobby Hallin Aukusti tuolista, joka oli suora plagiaatti Wishbone tuolista. Hyvä aihe, ihmiset eivät aina tiedä, ja siksi ostavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Katsoin itsekin tuota Aukustia, että onpa edullinen ja yllättävän hyvännäköinen kopioksi.

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus! Meillä on nuo Iskun tuolit, eivätkä kyllä ole hyvät istua. Ovat kolmessa vuodessa alkaneet natista ja tosiaan tuo lastulevy on jäykkää eikä myötäile istujaa. Harmittaa, että ne ostettiin, epäekologistakin tosiaankin. Mutta välillä päätöksiä on pakko tehdä pienellä budjetilla... Harmi silti, etten käyttänyt enemmän aikaa tuolien valintaan, olisi voinut löytää paljon paremmatkin yhtä edullisesti. Ja täytyy sanoa, etten tuolloin muutama vuosi sitten ollut niin perehtynyt designiin, enkä tutustunut tarkemmin noihin eroihinkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä on kanssa ollut Iskun Dani-tuolit ja kestivät sen pari vuotta, siinäkin ajassa jalat vääntyä ja maali kupruili. Roskiin menivät enkä ole enää haksahtanut.

      Poista
    2. Ai, meillä ei ole onneksi kyllä jalat vääntyneet tai maali kupruillut, ainoastaan istumamukavuus on miinustekijänä toistaiseksi.

      Aina ne merkkituotteetkaan eivät silti takaa laatua, itse olen ollut vähän pettynyt esim. Muurameen.

      Poista
    3. Ei todellakaan! Mutta esim. muuramessa, usein runko, mekanismit yms kestävät hyvin, vaikka maalipinta ottaisikin osumaa, kun vaikka vertaa esim. Ikean Malmiin, jossa meillä ainakin laatikon pohja räsähti nopeasti. Toisaalta taas tuo Ikean Hemnes on kestänyt tosi hyvin, näyttää olevan laatikotkin massiivipuuta.

      Poista
    4. Joo, Ikean Malm on kyllä aika huonoa laatua valitettavasti... Olen tosi monelta kuullut nimittäin tuota ihan samaa, jopa vaikka sisällä ei pidettäisi kovin painavia tavaroita. Meidän Muuramen lipasto on todella kovassa käytössä eteisessä ja laatikot täynnä tavaraa, mutta edelleen on tosiaan mekanismit hyvin kunnossa. Pinta on vain vähän pahan näköiseksi mennyt mielestäni turhan lyhyessä ajassa (naarmuja ja kulumaa), koska kuvittelin ostavani loppuelämän huonekalun ja maksoin siitä mielestäni aika kovan hinnan lipastoksi. Jos nyt valitsisin, ottaisin ehkä Ikean Hemnesin (massiivipuisena!) tai vaikka Lundiaa.

      Olisi muuten kiva, jos jaksaisit joskus tehdä vastaavia vertailupostauksia muistakin design-klassikoista ja niiden jäljitelmistä.

      Poista
    5. Kiitos postausvinkistä, palaan varmasti tähän :)

      Poista
  4. Aika hyviä pointteja, tällaisia postauksia saisi olla useamminkin... minä kun köyhänä monesti ajattelen, että vaikka olisi laadukas tuote niin niissä maksaa eniten kuitenkin nimi. Ei kai se sitten (ainakaan ihan aina) ole niin. Kiitos informoivasta postauksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irina! Näin useimmat todella ajattelee, itsekin ajattelin ennen kun tiesin asiasta. Ja joissakin tuotteissa se nimi maksaakin, eikä laadusta ole tietoakaan.

      Poista
  5. On designin ostaminen ekologisempaa kuin ostaa halpista ja tietenkin se jälleenmyyntiarvo on hyvä vaikka tuote olisi käytettykin. Se on kyllä merkittävä asia sellaiselle sisustajalle, jolla mieltymykset vaihtuvat tiuhaan :) silti sitä usein sortuu ostamaan halpista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Itsekin ostan joitakin halpisjuttuja, mutta niihin tuotteisiin, jotka joutuvat kovalle kulutukselle, yritän panostaa.

      Poista
  6. Hyvä kirjoitus ja olen kanssasi NIIN samaa mieltä!

    VastaaPoista
  7. Mahtava kirjoitus! Meillä on ollut nyt ainakin 15-vuotta valkoiset seiskat, ovat edelleen kuin uudet, sekä maalipinnan, että ryhdin suhteen. Kaverini osti myös nuo halpisversiot, niissä alkoi jalat nitkua parin kuukauden jälkeen, joutuivat alituiseen kiristää ruuveja, muutaman kuukauden jälkeen kypsyivät ja veivät tuolit takaisin kauppaan. Onneksi saivat rahat takaisin.

    Tosi harvoin klassikoissa on huono laatu, se on melkein myytti että pelkkä merkki maksaisi. Sellainen arvokas tuote, joka on huonolaatuinen ei kauaa design-piireissä elä, siitä ei ikinä pääse muodostumaan klassikkoa. Tätä mieltä minä olen.

    Suosittelen aina tiukalla budjetilla eläviä second hand-tuotteisiin halpojen koreiden juttujen sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Ihanaa, kun voi sanoa omistavansa 15 vuotta vanhat tuolit, jotka edelleen näyttävät ja tuntuvat hyvältä: mahtavaa! Sitä se huonekalujen osto on parhaimmillaan! :) 7-tuolit on kyllä niin hyvä tuote: siinä on laatu, muotoilu sekä käytettävyys parhaimillaan. Tuo on niin totta, että klassikoiksi pääseekin vain ne "hyväksi havaitut", ja second hand on oiva tapa löytää laadukkaita tuotteita edullisemmin! Sitten kannattaa tietysti bongailla poistomyyntejä yms.

      Poista
  8. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, vai miten se nyt menikään...? :)
    Designia saa myös edullisemmin, kun viitsii etsiä huutokaupoista/netistä/kirppareilta/ulkomailta.
    Ja erämaksujahan on myös nykyään olemassa, eli ei voi aina vedota rahaankaan.

    Kyllä se niin on, että valmistustekniikka ja hinta kulkevat yleensä huonekaluissa käsi kädessä!
    T:Huonekalumyyjänä vuosia (Myös Lanternan Vepsäläisellä) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin.. ;) Erämaksut on kyllä loistotapa, varsinkin korottomat ja kuluttomat sellaiset. Oletko sinäkin ollut Vepsäläisellä Lanternassa?!! :)) Itse aloitin siellä n. 8 vuotta (??!!) sitten. :)

      Poista
    2. Jep. Olin opiskeluaikoina siellä duunissa...
      Pärren, Antin, Teuvon ym kanssa. Sanna oli boss silloin ja Katri taisi vaihtua sinne bossiksi sinä aikana. ;)

      Poista
    3. Eikä, niin minäkin! :D Ja Sanna oli mullakin päällikkönä, kun sitten lähdimme molemmat Suomenojalle, ja sillä tiellä ollaan. Ollaan siis oltu siellä samaan aikaan. Miten en muista sua??

      Poista
    4. Olitko suunnittelijana siellä? Kun siellä oli joku suunnittelija ja hän otti loparit silloin, kun mä olin siellä...
      Todennäköisesti mä olen loputtanut just silloin, kun sä olet aloittanut.
      Hitto, että maailma on pieni! :D

      Poista
    5. En ollut suunnittelijana, vaan osa-aikaisena myyjänä koulun ohella. Olin jo puhoksen aikana loppuunmyynnissä kesällä 2005 ja silloin kun Lanterna avattiin, sen jälkeen noin puoli vuotta vielä Lanternassa, josta siirryin kesällä 2006 Suomenojalle Sanna H:n kanssa. Milloin sä olit?? :)

      Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig