2018/01/17

Sisustamista syvällisellä otteella

Kuten te lukijat olette varmasti huomanneet, haluan silloin tällöin postauksissani käsitellä elämää pintaa syvemmältä. Olen kovasti miettinyt, miten yhdistäisin kaksi lempiaihettani: sisustamisen ja syvällisen pohdiskelun. Tällä syvällisellä pohdiskelulla en tosiaan tarkoita kuitenkaan sisustusvalintojen analysointia, koska niiden suhteen huomaan olevani hyvinkin mutkaton - en useinkaan blogissa jaksa pohtia ja perustella sisustusratkaisujani, vaan esitän ne lähinnä valmiina.



Pohdiskelevana ihmisenä haluan päästä asioiden taakse, nähdä pintaa syvemmälle ja näitä asioita olisi mieluisaa jakaa teidän lukijoidenkin kanssa enemmänkin. Vastaavia pohdiskelevia postauksia olen toki tehnyt blogissa paljon aikaisemminkin. Postaukset Matkalla, On rainy days, create your own sunshine ja Suru on kunniavieras olivat ainakin teidän lukijoiden keskuudessa tykättyjä postauksia, joten varmasti sielläkin voisi olla kiinnostusta muullekin kuin kevyelle sisustushömpälle - joskin sillekin on aina paikkansa.



Usein sisustaminen ja kodin laittaminen nähdään ennenkaikkea pinnallisena asiana, mutta pohjimmiltaan kyse on paljosta muustakin. Kyse voi olla itseilmaisusta, toimivuudesta, arjen helppoudesta tai estetiikan kaipuusta. Itse herkkänä ihmisenä aistin kaikki ympäristön virikkeet, kuten  valot, äänet, pinnat, värit voimakkaasti. Uskon tämän piirteen ruokkineen itselläni sen ymmärryksen kehittymistä, miten miellyttävä, toimiva ja kaunis ympäristö luodaan. Tällainen tila on omiaan tarjoamaan hyvän olon tunteita sekä positiivisia kokemuksia, ehkä jopa mahdollisuuden rauhoittua kauniin äärelle tai toimia tehokkaammin, silloin kun tarve.



Sisustamisessa on kyse myöskin omien arvojen ja mieltymysten esilletuomisesta kodin puitteissa. Kodissa saattavat näkyä isovanhemmiltasi perityt aarteet, jotka on omiaan tuomaan esille arvostustasi juuriasi kohtaan. Ehkä koet arvoksesi eettisyyden ja haluat valinnoillasi tukea eettisen liiketoiminnan toteutumista, panostaa kestäviin kalustehankintoihin tai suosia kierrättämistä. Ehkä liputat aitouden puolesta, etkä hankkisi kotiisi kopiokalusteita tai keinomateriaaleja. Ehkä haluat, että kaikille tavaroille on paikkansa, joka kertoo arvostuksestasi järjestelmällisyyteen tai toivot kodin olevan rento, joka kuvastaa luonteesi ihanaa huolettomuutta.



Vaikka monesti brändivalintoja kodin sisustamisessa perustellaan puhtaasti pitkäikäisyydellä ja laadukkuudella, on usein taustalla myöskin kyse tiettyjen brändien arvojen kanssa samaistumisesta ja siitä, että valinnoilla halutaan viestiä omasta mausta. Yhtä tärkeää roolia näyttelee myös yhteisöllisyys - mihin joukkoon haluan valinnoilla osoittaa kuuluvani tai olemaan kuulumatta. Onko tärkeää, että kotonani on juuri ne tietyn valmistajan tuolit, vai kelpaisivatko vastaavat toiselta.



Vaikka estetiikka näyttelee sisustamisessa suurta roolia, siinä on kyse myöskin pitkälti arjen käytännöllisyydestä, säilytystiloista ja kodin toimivuudesta. Itse en sisustamisessa usko pelkästään visuaalisesti miellyttäviin ratkaisuihin, vaan asioiden pitää myös tuntua hyviltä tai toimia kunnolla. Kauneimmastakaan tuotteesta ei ole iloa, mikäli se kuluu nopeasti käyttökelvottomaksi tai esteettisesti miellyttävä, mutta toimimaton huone ei lisää asumisen viihtyvyyttä.


  
Kiteyttynä sisustamisessa on siis kyse paremmasta elämästä, yhteenkuuluvuuden tunteesta ja kauneudesta - ei siis kovin vähäpätöisistä ja pinnallisista asioista.
Millaisia ajatuksia sisustaminen teissä herättää?
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig