2018/11/27

Giving tuesday


Black Friday on rantautunut Suomeen rytinällä ja viime perjantai (tai oikeastaan koko viikonloppu) oli yhtä alennusten suitsutusta. Kuitenkin huomasin selkeästi, että osa yrityksistä olivat lähteneet aivan toiselle linjalle, eli alennusprosenttien sijaan luvatiin pienentää esimerkiksi muovinkäyttöä tai jopa suljettiin liike kokonaan vastareaktiona tälle amerikkalaiselle kulutusjuhlalle. Myös hyväntekeväisyysjärjestöt olivat aktivoituneet päivän aikana ja mm. Unicef sai kasaan yli 200 000e edestä lahjoituksia.


Ymmärrän hyvin miksi Black Friday herättää paljon kritiikkiä ja vastareaktioita, mutta yhtälailla liiketoiminnan näkökulmasta tiedän, että hiljaiselle marraskuulle monet yritykset tarvitsevat lisää liikevaihtoa ennen joulusesonkia ja monelle kuluttajalle tämä on hyvää aikaa tehdä alennuksesta joululahjalöytöjä. Nämä vastakkainasettelut ovat muutenkin hieman haastavia, sillä vaikka yleisellä linjalla itsekin vastustan älytöntä kuluttamista, teimme Black Fridaysta erään jo pitkään pohditun hankinnan -33% alennushintalapulla varusteltuna (hankinnasta lisää myöhemmin). Tiedostan myös sen, että itsekin hintatietoisena haluan tehdä mahdollisimman hyviä löytöjä, mutta vastustan yleisen kulutusjuhlan henkeä, jossa ostetaan hysteerisinä yli tarpeiden.


Vaikka Black Friday on rantautunut jo kunnolla Suomeen, Giving Tuesday eli Tekojen Tiistai ei vielä ehkä samalla mitalla. Siksi halusinkin lähteä mukaan osaksi tätä kampanjaa, sillä vielä tärkeämpää kuin kulutusjuhlan kritisointi, on mielestäni se, mitä itse tekee muiden auttamiseksi. Tekojen Tiistai on perustettu jatkuvan kulutuksen vastapainoksi ja keskittyy lisäämään keskustelua sekä tietoisuutta jokaisen mahdollisuudesta tehdä hyvää. Me kaikki voimme lahjoittaa esimerkiksi aikaa tai hyvää mieltä – tai vaihtoehtoisesti vaikka hyväntekeväisyyteen.


Teko voi olla iso tai pieni, mutta kuitenkin sellainen, että se auttaa yhteisöä tai levittää hyvää mieltä. Itse koen, että muiden ihmisten auttaminen ei ole niinkään mahdollisuus vaan jopa velvollisuus. Siksi haluankin haastaa teistä lukijoista jokaisen tekemään tänään jonkun hyvän teon tänään! Kehu ystävää, soita vanhemmille tai lahjoita vaikka Hyvä Joulumieli-kampanjaan. Palkinnoksi saat hyvää tekemällä itsekin hyvin mielen!


Itse ajattelin lähestyä tänään blogini erästä lukijaa, joka on kertonut suurista vastoinkäymisistä, joita heidän perhe on kohdannut ja yllättää perheen tyttären jouluisella hemmottelupaketilla! Jos haluat lähteä Giving Tuesdayhin mukaan, niin mielelläni myös kuulisin, mitä mukavaa aiot tänään tehdä?

Share:

2 kommenttia

  1. Tällaisesta tekojen tiistaista en ollutkaan kuullut ennen!! Itse en ole halunnut ottaa osaa BF:n, mutta tähän voisin lähteä mukaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä tuli uutta tietoa tästä päivästä! :)

      Poista

© Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig