Kuten aikaisemmin lupailinkin, olisi nyt vuorossa valaistus-postauksen toinen osa, jossa vastaan lukijoiden kysymyksiin yhdessä Louis Poulsenin ammattilaisen kanssa. Paljon heräsi kysymyksiä hyvästä yleisvalaistuksesta, johon voisikin paneutua vaikka kokonaan oman postauksen verran! Tässä kuitenkin vastauksia teidän lukijoiden jättämiin kysymyksiin, toivottavasti näistä on apua muillekin hyvää valaistusta miettiessä.
Juuri pähkäilinkin valaistusasiaa, joten aihe osui nyt ihan nappiin. Kaipaisin vinkkejä hyvän yleisvalaisimen löytämiseksi olohuoneeseen. Huone tuntuu kovin pimeältä ja mikään perusvalaisin ei tunnu antavan tarpeeksi valoa. Kyseessä siis normaalikorkea (eli matala) 80-luvun oh, jossa ikkunat (metsään päin) yhdellä seinällä. 2 seinistä t.harmaita, muut valkoisia, katto valkoinen. Sisustustyyli skandinaavisen ja tanskalaisen sekoitusta. Mitä siis pitäisi ottaa huomioon tilan valaistuksessa/valaisimia valitessa? KIITOS!
Puhuttaessa yleisvalaistuksesta kannatta ottaa huomioon, että hyvää yleisvaloa antava valaisin voi olla myös sisustuksellinen valo. Jos tarkoituksena on saada pehmeää, mutta tehokasta valoa huoneeseen, Louis Poulsenilta suositellaan erityisesti heidän valikoimista Wahlertia, Pateraa, Enigmaa tai Collagea oman sisustusmaun mukaan (klik). Toinen vaihtoehto tilan valaisemiseksi on valita yleisvalaisimeksi mahdollisimman kirkas "siivousvalo" (jota siis todellakin vain pidetään vain siivotesa päällä) ja muuten valaistus tehdään sitten useammalla valopisteellä. Sisustusvalossa suositellaan käytettäväksi 2700-3000 Kelviniä sisältäviä polttimoita.
Minulla on etsinnässä hyvää WC-tilan kattovalaisinta, valo pitäisi olla kirkas, mieluiten Plafondi, hankala vertailla netissä kyseisiä valaisimia kun ei ole termit ja yksiköt hallussa. Valotar
Louis Poulsenin valikoimista löytyy esimerkiksi Silverback -valaisin, joka voisi sopia tilaan. Kostean tilan valaisimessa tulee IP-luokituksen olla 44 ja valonlähteeksi suositellaan käytettäväksi polttimoa, jossa on lumenit eli valoteho yli 1000 ja kelvinit siinä 3000-3500 lähellä (mahdollisimman valkoinen valo). Valonlähteen värintoisto on syytä olla wc-tilassa myöskin hyvä eli RA-indexi 90-100.
Mahtavaa, erittäin hyödyllinen aihe ja tätä postausta odotan innolla! Valaistus tuntuu olevan kodin hankalimpia asioita; yleisvaloa ei tunnu koskaan olevan tarpeeksi, tai sitten jos on, on se helposti kovaa ja kalseaa. Kohdevalaisimien löytäminen ja hankkiminen on huomattavasti helpompaa, mutta yleisvalaistuksen kanssa olen ihan kädetön. Eli kovasti kiinnostaisi ihan sellainen perusasia: mitä pitää ottaa huomioon hyvässä yleisvalaistuksessa? Miten valaistusta kodissa pitäisi lähteä suunnittelemaan - erityisesti olohuoneessa? Terv. läppärin ja television valosta... :-D
Yleisvalaistuksen käsite on kaikenkaikkiaan hyvin laaja. Riippuu tilasta, millaista valoa olisi hyvä käyttää; halutaanko olla tehokkaita (esim. eteinen) vai rentoutua (olohuone). Huonolla polttimolla pystyy pilaamaan hyvänkin valaisimen, joten siksi niiden kanssa on syytä olla erityisen tarkka. Valonlähteen eli polttimon teho ratkaisee sen, kuin paljon valoa tulee, mutta valaisimen muotoilu puolestaan määrittää, miten hyvin valo saadaan jakautumaan huoneeseen. Kun puhutaan hyvästä valaistusmuotoilusta, useimmiten on kyse juuri tästä: hyvä valaisin ei häikäise, eikä myöskään valo karkaa. Esimerkiksi Louis Poulsenilla on valaisimien muotoilussa kiinnitetty tähän huomiota.
Hei, hyvä ja tärkeä aihe! Itseäni kiinnostaa eritoten keittiön, WC tilojen ja eteisen yleisvalastus. Aikanaan kun tähän nykyiseen asuntoomme muutimme, olisi eteisen kattoa pitänyt alaslaskea spottivalojej vaihtamiseksi. Onko asia edelleen näin tai onko esim. Louis Poulsenilla jotakin matalaan suoraan olohuoneeseen yhteydessä olevaan avoeteiseen ja sen kattoon jotakin kivaa valaisinta (ei roikkuvaa)? Toista valaisinvinkkiä kysyn vierasvesssan kattoon, jossa ei ole suihkua. Tässäkin kohtaa mahdollisimman matala vaihtoehto voisi olla toimivin. Tyyli selkeän skandinaavinen ja vaalea pienellä ripauksella rouheutta ja runsautta.
Louis Poulsenin valikoimista löytyy hyvä plafondi, Aj eklipta, joka on matala ja tyylikäs. Sekä WC että eteinen vaativat tehokasta valoa -tästä syystä mahdollisiman korkealla lumen-arvolla varustettu polttimo on tarpeen (1000 lumenia). Spoteissa on aina häikäisyvaara, joten olisi erityisen tärkeää, että ne sijoitetaan tarpeeksi syvälle kattoon, jotta tämä vältetään. Tästä syystä useimmiten katto on syytä laskea.
Oi rakastan valaistus-keskustelua, sillä olen viimein tajunnut kunnon valaistuksen merkityksen, mutta vielä olisi paljon opittavaa aiheesta. Tässä siis muutamia kysymyksiä:-olemme tekemässä wc-remonttia lähiaikoina. Millainen valaistus olisi sinne hyvä? Tarkoitus on myös meikata yms. vessassa. Ikkunaa ei vessassa ole.
Kuten aikaisemmin tuolla jo kirjoitinkin, wc:n valonlähteeksi suositellaan käytettäväksi polttimoa, jossa on lumenit eli valoteho on yli 1000 ja kelvinit 3000-3500 (mahdollisimman valkoinen valo). Valonlähteen värintoisto on syytä olla wc-tilassa myöskin hyvä eli RA-indexi 90-100, jotta meikkaus sujuu realistisessa valossa.
-tykkään epäsuorasta valosta, mutta mistä alkaa sen luominen kotiini? Ihailen upeita kuvia pinterestistä, mutta tuntuu vaikealta saada samaa tunnelmaa omaan kotiin.
Kodin valaistus on hyvä alkaa miettimään valopisteistä, eli mitä kohtaa halutaan valaista ja minkälaista valon sekä varjon leikkiä halutaan tehdä. Epäsuoran valon hankkimiseen toki on mahdollista jo rakennusvaiheessa tehdä erilaisia ratkaisuja (valoefekti, esim. takan takaa tuleva valo). Jälkeenpäin epäsuoraa valoa voi tuoda led-listan avulla, esim. tv-tason taakse sekä seinävalaisimilla.
-voiko eri valonlähteitä olla liikaa samassa tilassa? Tuntuu, että ripottelen valoja vähän joka puolelle. On jalkalamppua, pöytävalaisinta, kynttilöitä, pallovaloja ja tietysti kattolamppu (joka ei kyllä koskaan ole päällä). Lisäksi haaveilen upeasta seinävalaisimesta :DKiitos jo etukäteen! :)
Valopisteitä ei voi olla liikaa, jos ne istuvat sisustukseen. Oikeastaan suomalaisissa kodeissa on enemminkin ongelmana se, että valopisteitä on liian vähän. Kun valopisteita on paljon, mahdollistuu erilaisten tunnelmien luominen tilaan. :)
Meillä on remontti käynnissä ja olen pähkäillyt kuumeisesti valaisinasioiden parissa, nyt on kaikki valaisimet hankittu, WC:n valaistukseen halusin erityisesti kiinnittää huomiota Olisin todella toivonut tätä postausta pari viikkoa sitten, hih ;)
No voihan harmitus! Polttimoilla saa paljon aikaan, eli suosittelen lukemaan vastaukset niiden osalta muista kysymyksistä.
Jos vielä ehtii, niin vinkkejä lamppumalleista otetaan vastaan vanhan, 3m kattokorkean keittiön leveällä ikkunalaudalle, johon olen etsinyt lamppua jo kauan! Ikkunan ääressä on pieni kahden hengen työpöytä ja lampun olisi hyvä tuoda valoa myös pöydän ääressä lukemiseen. Pitkän suorakaiteen muotoisen keittiön kattovalaisin (Le Klint 172) kun on melko kaukana keskellä huonetta ja ei tuo valoa pöydän ääreen. Tai onnistuuko toisen kattovalaisin en sokeripaloista veto toiseen kattolamppuun?
Varmasti jokin epäsuoraa valoa antava valaisin, kuten Louis Poulsenin PH-sarjan valaisimet, voisivat toimia. Useimmiten "ryöstäminen" onnistuu, mutta suosittelen näissä asioissa aina kääntymään sähkömiehen puoleen.
Tarvitaanko sähkömiestä?
Kyllä, ainakin suositellaan.
Tosin en ole erityisen innostunut roikkuvista johdoista, vaikka ne joihinkin tiloihin tuovatkin kivaa rouheutta. Johtokotelointi on poissuljettu kattorosetin vuoksi, jonka haluan antaa olla rauhassa.
Tässä kohtaa juttele ammatti-ihmisen kanssa sähkötöistä, sillä me sisustussuunnittelijat myymme valaistusratkaisuja, mutta emme ole sähkötöiden asiantuntijoita.
Lisäksi kysyisin millainen lamppu kannattaa valita valaisimien, kun on kirkkaan ja kunnon valon ystävä, hämyisen ja keltaisen tunnelma valon loihdin muutamalla asiaan tarkoitetulla valaisimella/kynttilöillä. Mutta arjen pimeyteen kaipaan kirkasta ja puhdasta ja tehokasta valaistusta.-Johkis-
Mahdollisimman korkeasta lumen ja kelvin arvoa, niin saat puhdasta valoa.
Minkä tyylistä valaisinta ehdottaisit makuuhuoneen kattoon, kun valaisimen kohta katossa ei ole "keskellä sänkyä". Skandinaavinen tyyli kiinnostaa ja valaisimesta pitäisi tulla valoa. Odotan innolla postaustasi - kiitos.
Rippuuvaa valaisintahan ei tarvitse sijoittaa suoraan sängyn päälle roikkumaan, vaan sen voi vetää kattokoukulla esim. yöpöydän päälle (tähän tyyliin tai alemmaksikin). Tähän tarkoitukseen sopisi esimerkiksi Louis Poulsenin PH 3/2.
Toivottavasti näistä vastauksista oli apua teille mietittäessä hyvää valaistusta! Itse pääseen työasioista nyt hetkeksi vapaalle, sillä tänään alkoi viikon talviloma ja lähden sitä viettämään sielunsiskoni ja tulevan kummitytön luo Örebrohon Ruotsiin. Heidän uudesta ihanasta kodista tulen varmasti tekemään postausta tänne blogiinkin, Instagram Sannainspiredbylove sekä Snapchat InspiredbyloveS päivittyy ajankohtaisista reissukuulumisista. ;)
// Q & A of good lightning