2015/12/10

Toivepostaus: Hyvä valaistus, osa 1

 Valaistus on yksi merkittävin osa kodin tunnelmaa ja eritysesti siihen olisi syytä kiinnittää huomiota näillä pohjoisilla leveyksillä, jossa luonnonvalo on suurimman osan (lähes seitsemän kuukautta!) vuodesta minimissään. Itseä on henkilökohtaisesti mietityttänyt aina, miksi suomalaiset ovat kyllä valmiita panostamaan esimerkiksi design-tuoleihin, mutta helposti unohdamme sisustuksen yhden merkittävimmän tekijän, eli valaistuksen? Valo vaikuttaa suoraan mielialaan, keskittymiskykyyn ja yleiseen hyvinvointiin. Se luo tunnelmaa, rauhoittaa tai virkistää. Ei siis ole samantekevää, miten koti on valaistu.


Kun valaistusta lähdetään suunnittelmaan, tulisi ottaa huomioon tilan toiminnot; kylpyhuonetilat, eteinen sekä pukeutumistilat tulisi olla todella tehokkaasti valaistu. Sen sijaan kannattaa miettiä, tarvitseeko esim. olohuoneeseen muutakin valoa, kuin tunnelmavaloa. Yksi valonlähde keskellä huonetta saattaa kyllä riittää valaisuteholtaan, mutta kovin tunnelmallinen se ei todella ole. Itse puhun asiakkaille aina "siivousvalosta" eli tehokkaasta valosta, joka on vain siivotessa päällä - muuten valaistus hoidetaan yksittäisillä pienempitehoisilla valonlähteillä. Varjoista syntyy tilaan kolmiulotteisuutta, jotka tuovat samalla syvyyttä -siksi on syytä käyttää tilassa useaa valonlähdettä.


Valaisimen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin

- mihin tarkoitukseen valaisin hankitaan? Onko kyseessä lukeminen, tunnelmointi vai yleisvalo?
- häikäiseekö valaisin, eli onko valonlähde näkyvissä? Louis Poulsenin valaisimet ovat erityisesti tästä syystä suosikkejani, sillä valaisin on muotoiltu siten, että valonlähde on piilossa
- kannattaa ottaa huomioon, että hyvänkin valaisimen voi pilata väärällä polttimolla -oikea teho (lumenit) ja värintoisto (kelvinit, kotiin 2700k, 4000k on jo valkoinen) ovat tärkeitä polttimoa valitessa
- vaikka useimmiten puhumme polttimoa valitessa wateista, ne määrittävät vain sen, kuinka paljon tehoa valaisin kestää, katso siis myöskin lumen ja kelvin arvo!
- valonlähteitä on hyvä olla samassa tilassa, pienessäkin, useita
- satsaa kunnon valaisimiin, sillä ne eivät jää koskaan "pieneksi" tai "kulu loppuun", valaisimet ovat siinä suhteessa hyviä sijoituksia, että ne löytävät yleensä aina paikan, vaikka asunnon koko muuttuisi


Tällä kuvasarjalla halusin vielä demonstroida, miten valonlähteillä saadaan tunnelmaa aikaiseksi. 


Ensimmäinen kuva on otettu päivänvalossa....


Toinen illan jo pimetessä...


Pikkuhiljaa sytyttelin valonlähteitä tilaan, ensin tilan ulkopuolelta...


Sitten itse tilaan...


Ruokatilan kattovalaisimen jätin sytyttämättä, sillä halusin luoda mahdollisimman kodikkaan tunnelman. Tila muuttui merkittävästi valon ja varjon leikiksi sytyttäessä valoja yksitellen!

Tässä ensimmäisessä postauksessa halusin keksittyä ihan valaistukseen ylipäätään, toisessa vastailen sitten vielä teidän lukjoiden kysymyksiin. Toivottavasti teille oli tästä postauksesta jotain hyötyä, kun mietitte koteihinne valaistusta! Olen aikamoinen valaisinpaasaaja aina asiakkaiden kanssa, joten siksi halusin kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta tänne blogiinkin. ;)

// How to build up good lightning.
Share:

2 kommenttia

  1. Hyvä ja tarpeellinen postaus. Kuvat konkretisoivat oivasti, mitä muutoksia valaistuksella saa aikaan tunnelmaan. Mitä kalvineja suosittelet minnekin? Pidätkö enemmän keltaisesta vai valkoisesta valosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että postauksesta oli hyötyä! Itse pidän kotitiloissa hieman keltaisesta valosta, joka luo paremmin tunnelmaa. Tunnelman luomiseen siis n. 2700-3000 kelviniä, jos sitten kylpyhuoneeseen, eteiseen ja esim. keittiön välitilaan haluaa, niin voi ottaa valkoisempaakin valoa. Led lampuissa on enemmän kelvinejä, joten valo on valkoisempaa.

      Poista

© 2025 Inspired by love | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig